Wat is Bootcamp? - Luna Maria
afbeelding

Mensen worden er altijd bang van als ze het lezen: bootcamp. Het is alsof ze denken dat ze een vrachtwagen moeten trekken of trainen voor de sterkste mens van Nederland. Maar laat je niet van de wijs brengen! Het is namelijk maar net welke naam je het beestje geeft…

Bootcamp, HIIT, Interval training, hardlopen een pot nat

Ik had ooit een grappig gesprek met twee “concullega’s”. Toentertijd gaven we alle drie buitenlessen. De een deed Powerwalking, de ander HIIT en ik Bootcamp. Zelf vonden we hardlopen leuk. Op weg naar een feestje hadden we het over onze klanten en ik gooide op gegeven moment in de groep dat we eigenlijk allemaal hetzelfde doen. Alleen trekken we door de naam van de training net iets andere mensen aan… Het grappigste vond ik in het begin dat veel klanten van mij een hekel hebben aan hardlopen. Maar als er iets constants in de les zit (naast burpees), is het wel rennen of hardlopen…. De Powerwalkers van nummer 1 hadden zogenaamd een hekel aan bootcamp. Maar raad eens wat er steevast in een les Powerwalken zit: jawel! Lichaamsversterkende oefeningen die we ook met de bootcamp doen… Maar wanneer we Bootcamp nou eens ontleden, wat is het dan eigenlijk?

Wat is bootcamp?

Bootcamp komt uit het leger

Militairen die op missie of oefening zijn, gebruiken deze trainingsvorm om toch fit te blijven. Zij gebruiken vooral de spullen die zij voor handen hebben om hun training op te zetten. Denk hierbij aan touwen, banden en banken. Maar ook hun eigen lichaamsgewicht. Vergis je niet hoe uitdagend het kan zijn om met niets anders dan je eigen lijf te trainen. Ook ik maak hier gebruik van tijdens de lessen.

Waarschijnlijk komt daar de aap uit de mouw: het komt uit het leger. En dat klinkt zwaar. Maar als ik zo aan mijn militaire ex terug denk was die verre van fit en sterk (eerder een pudding).

Het enige wat bij mij wel waar is, is dat ik altijd buiten sport. Dat betekent dus ook modderschoenen als het heeft geregend…

Bootcamp kun je gewoon aan jou kunnen aanpassen

Natuurlijk zijn er genoeg trillsergeants op deze wereld die in je oor schreeuwen dat je nog een keer moet opdrukken en dat je oma het nog beter kan. Ook zijn er genoeg groepen die – net als bij crossfit – houden van competitie. Maar dat hoeft niet. Ik heb, toen ik begon, gekozen voor de naam Bootcamp omdat het nou eenmaal een sport is die je buiten beoefent met de spullen die voorhanden zijn. De makkelijkste manier om te sporten. De attributen die ik heb kwamen over de jaren en er zijn nog zoveel leuke dingen die ik nog aan wil schaffen als het zover is (even dromen).

Ben jij echter niet het type dat een tinnitus wil van zijn trainer, dan kun je ook op zoek naar groepen die je liefdevol helpen met je sportreis. Die alternatieven voor je hebben en de tijd nemen om je uit te leggen hoe het werkt.

Zoek jouw tribe

Het is een kunst om de groep en trainer te vinden die bij je past. Ikzelf zie me altijd als een moedertype (niet dat ik je opeens koekjes onder je neus schuif of je luier verschoon). Wat ik bedoel is dat ik liefdevol maar streng ben. Ik hou er zelf ook niet van als er mensen zijn die aangeven eigenlijk geen zin te hebben maar aan de les meedoen zodat ze morgen tegen hun collega’s kunnen zeggen dat ze hebben gesport. I hope you get my grip 😉 Wanneer ik merk dat iemand de stemming omlaag haalt, zeg ik daar wat van. Een belangrijke waarde in mijn lessen vind ik dat men zich thuis voelt en open durft te zijn. Niet iedereen zit op hetzelfde niveau en er zijn genoeg mensen die het een drempel vinden om buiten op een pleintje te zweten. In dat geval is respect en aanmoediging op zijn plek.

Wat is bootcamp?

Ook als ik zie dat iemand maar half werkt en er meer inzit, moedig ik diegene aan grenzen op te zoeken. Maar ik zal er niet met een fluit staan en je uitschelden voor watje omdat je nog niet zo goed weet hoe je een squat doet. Alles op zijn tijd.

Ben je geïnteresseerd?

Dan nodig ik je van harte uit voor een proefles bij mij! Uiteraard gratis en vrijblijvend! Bekijk de link hieronder en meld je aan

Bootcamp Leerdam

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op Insta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches