Waarom beginnen met hardlopen? - Luna Maria

Mijn ex is de schuldige

Ja, zoals het er staat. Hij heeft mij met het hardloopkoorts aangestoken, ondertussen al bijna 8 jaar geleden. Hij was een (sportieve) marinier. Echter, had ik hem tijdens onze relatie goed verwend met eten en lui zijn. Op verjaardagen kreeg hij van familieleden te horen dat die toch echt een heel stuk dikker was geworden. Dit resulteerde in frustratie bij hem.

Daarom begon hij weer met hardlopen. Al vanuit zijn beroep gewend om veel te lopen en te rennen, maar nu ook in zijn vrije tijd. Omdat hij bij mij kwam wonen in een voor hem onbekend plaatsje meldde ik ons aan bij een sportschool. Niet zo zeer om fitter te worden, maar om sociale contacten op te doen.

Samen resulteerde dit, in combinatie met een aantal aanpassingen in zijn eten, ervoor dat hij weer de oude werd en in zijn oude broeken paste. Super trots!

Waarom je moet (beginnen met) hardlopen

Niet alleen maar naar de sportschool

Ik ging gewoon naar de sportschool. Ik woog toen maar 48 kg, dus voor mij geen reden om af te vallen. Een paar 100 meter rennen toentertijd en ik moest een puf nemen tegen een astma-aanval. Hardlopen zag ik echt niet zitten. Poeh! Ik was op school altijd de slechtste in gym. Vaak ziek geweest door mijn astma, de langzaamste en vaak als een van de laatste kinderen gekozen voor spelletjes. Ik had eigenlijk gewoon een hekel aan rennen. Niks voor mij.

Maar toch… Hij leek altijd zo tevreden nadat hij thuis kwam. Voldaan, fit en relaxt. Dus nodigde hij mij uit om een keer mee te gaan. Nou… daar gingen we dan!

Standaard schema

Ook al wist ik niet of ik het wel vol zou houden (je weet wel, ik en rennen, mij niet gezien), vond hij het toch het geld waard om hardloopschoenen voor mij te kopen. Hij het nieuwste horloge, ik van die oerlelijke hardloopschoenen (van die witte) aan mijn voeten. Nog een dovenbroek (zo’n strakke waarbij je lip kan lezen) en een shirt voor mij aangeschaft, advies bij de verkoper van de hardloopschoenenwinkel gevraagd en een Hardloopschema meegekregen.

Gelukkig waren we in het goede seizoen begonnen, om 17.00 uur al donker, dus niemand die mij voor schut ziet staan… eeehm lopen. Man, man, man, wat was het afzien. 1 minuut rennen! Nou, dat was de langste 1 minuut, telkens weer. Waar was ik aan begonnen?

Maar hij pushte me telkens weer om te gaan. Hij was mijn houvast en hij bracht het geduld op om met mij dat beginnersschema af te werken, de tijden bij te houden en in plaats van 10 kilometer in 45 minuten te rennen met mij net de 8 km/h aan te tikken. Terug kijkende vind ik het echt heel lief dat hij mij meetrok en dat geduld had.

Doorzetten

Op gegeven moment kwam er een punt dat ik het echt leuk begon te vinden. Hij liet mij mijn gang gaan, zodat hij weer op zijn niveau kon lopen en ik liet mij aan het handje nemen door een vriendin die ik op de sportschool had leren kennen. En een half jaar later rende ik samen met haar mijn eerste wedstrijd. 5 Engelse Mijl in 45 minuten. Wat een prestatie. Trots en hongerig naar meer. Die ene minuut was zo lang geleden en leek opeens aanstellerij.

Hard getraind, veel geduld hebben en een goede vriendschap aan overhouden. Kilometers vreten, schoenen verslijten en telkens weer een stap verder komen. Daar gaat hardlopen om. Dat je toevallig ook nog fit wordt, is voor mij bijzaak geworden. Het is mijn me-moment en ik heb een manier gevonden om telkens weer nieuwe doelen voor mezelf te stellen, zodat ik me telkens weer net zo trots kan voelen als na mijn eerste wedstrijd. Extra trots, omdat ik altijd de langzaamste op school was en zo vaak in het ziekenhuis en ziek in bed lag door astma. Ook al heb ik het nog en rochel ik nog steeds bijna elke dag, ik heb het een stuk verslagen!

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer hardloopverhalen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches