Suikerverslaving - hoezo noemen wij het zo? Wat doet het met je?

Wat doet suiker met je?

Suiker. Het hoort bij ons dagelijkse leven. Het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Koekjes, snoepjes, vruchtensap, taartjes, broodbeleg en wat dacht je van brood zelf. Je kan het vergelijken met alcohol. Wanneer je niet meedoet met een biertje, hoor je er niet bij of vinden mensen je raar. Ook zo met suiker.

Stel je eens voor, je zit bij de buren op de koffie. De buurvrouw komt met de koekjesdoos aan  of vertelt vol trots hoe ze nog speciaal voor deze gelegenheid naar de Hema is gefietst om lekkere boterkoek te kopen. Maar jij bent net begonnen met een gezondere leefstijl, bijvoorbeeld met de challenge in 20 Dagen Suikervrij en bedankt beleefd. Gelijk gaat er een verontwaardigde zucht door de ruimte. Grote ogen. “Nee. Neem gewoon! Het kan toch wel voor een keertje?? Ik heb deze speciaal voor jou gehaald…”. Je slechte geweten knaagt aan je. De verleiding is ook zonder de reactie van je buurvrouw al groot om een stukje in je mond te stoppen. Maar nu de buurvrouw zichtbaar teleurgesteld is, kun je er niet omheen.

SuikerverslavingMaar wat maakt dat mensen het niet begrijpen als je ‘nee’ zegt tegen een suikerbom? En waarom is het zo moeilijk om überhaupt het chocolaatje te weerstaan?

Het verteringsstelsel van suiker

Het woord suikerverslaving is er niet voor niets. Zoals gezegd, neem je producten onder de loep, zit suiker in alle bewerkte producten. Lees de etiketten maar! Alles waar ‘-ose’ achter staat, heeft te maken met suiker: glucose, fructose, dextrose, lactose, maltose, sucrose. Maar ook in zetmeel zit suiker.

Het erge is dat suiker op zich niet eens zo slecht is. Het hoort bij de familie van koolhydraten en ons lichaam kan echt niet zonder. Sterker nog, onze hersenen hebben het als geen ander orgaan nodig!

Wanneer koolhydraten in ons systeem worden opgenomen, worden deze als eerste gesplitst in drie bestanddelen, namelijk galactose (te vinden in zuivelproducten, naast lactose), fructose en met name glucose. Glucose neemt maar liefst 80% van deze bestanddelen in beslag. Hierna kunnen deze pas via ons maag-darmstelsel opgenomen worden in onze bloedbaan.

Na deze opname komt glucose eerst terecht in de lever. Van hieruit kan glucose gelijk als energieleverantie ter beschikking komen. De rest wordt in de lever en spieren opgeslagen voor later doeleinden als glycogeen. Zodra het lichaam deze voorraad nodig heeft, zet de lever het glycogeen weer om naar glucose en stuurt het via de bloedbanen het systeem in.

Omdat de voorraadkamer voor glycogeen maar klein is, is er ook nog een andere methode om glucose op te slaan: namelijk in vet. Dit vet wordt opgenomen door de lever of door de vetcellen in ons lichaam zelf. Vet kan echter niet meer omgezet worden naar glucose die makkelijk door onze bloedbaan kan wandelen. Echter, kunnen alle organen hun energie uit vet halen, behalve de hersenen. Hier komt dus de reden waarom wij koolhydraten nodig hebben!

Onze hersenen zijn de boosdoener

Onze hersenen houden van suiker! Dat is geen grap. Zonder suiker (en zuurstof) doen zij het namelijk niet al te best! Hersenen zijn niet in staat hun energie te halen uit eiwitten en vetten. Heb je wel eens een koolhydraatarm dieet geprobeerd? Dan zal je de hoofdpijn en dufheid niet ontgaan zijn.

Omdat hersenen van koolhydraten houden, hebben zij een slim systeem bedacht om ons te laten hunkeren naar meer. Van suiker krijg je namelijk een zogenaamd ‘suiker-high’. Jouw hersenen storten na elke hap zoets dopamine uit. Dit is en neurotransmitter (een overbrenger van zenuwprikkels) die je gelukkig laat voelen. Je wordt er enthousiast van, blij, alert, het staat in contact met een sterk immuunsysteem en het nemen van bewuste beslissingen. De conclusie hiervan zul je kunnen raden: na een hap zoets, voel jij je ‘the king of the world’ en daar wil je natuurlijk meer van.

Hetzelfde gebeurt bij drugsverslaafden (cocaïne en heroïne), alcoholisten en rokers! Wanneer zij hun shot krijgen, wordt er ook dopamine vrij gezet door hun hersenen. Het is dan ook zo, dat als je ogen zoets zien, je hersenen er gelijk naar schreeuwen. Je moet en zal het hebben. Vooral als je al in die vicieuze cirkel zit. Een suikerverslaving is niet niets. Wanneer je het constateert en er echt mee iets wilt doen, moet je het serieus nemen. Ook bij een ander! Doe er niet lacherig over en wuif het weg. Zegt iemand nee, accepteer het. Ondersteun hem of haar in de beslissing om suiker te laten staan.

 

Wil je meer weten over hoe je suiker kunt minderen of schrappen? Lees dan ‘Zeg nee tegen suiker‘!

afbeelding

Ze zijn overal!

Het moeilijke aan deze verslaving (net als een eetstoornis in het algemeen) is dat het overal is. En je hebt het nodig. Zonder koolhydraten, kan je niet meer denken. Je loopt de supermarkt in en je kunt er niet omheen. Je zit bij je buurrouw en zij is teleurgesteld, wanneer je nee tegen haar koek zegt….

Het woord suikerverslaving is dus niet overdreven. Kun je er normaal mee omgaan, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar ben je op zoek naar je volgende ‘shot’, blijf deze reeks dan volgen om meer erover te weten te komen.

In Suikerverslaving deel II  wil ik je meer erover vertellen, waarom suiker om suiker vraagt. Hoe insuline werkt en het jouw lichaam beïnvloedt.

Bronnen: Hoe wordt je 100? Van William Cortvriendt; Zeg nee tegen suiker van Dr. Med. Kurt Mosetter, Thorsten Probost, Dr. Wolfgang A. Simon en Anna CaveliusDe voedselzandloper van Kris Verburgh

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches