Polar M400 review - Wat zijn de bevindingen van Luma Gym?

Mijn review

Mijn ex is de schuldige! Hij heeft mij op mijn 21e overgehaald om kokkend en naar adem snakkend achter hem aan te rennen. In het begin met een simpel schemaatje. Misschien ken je ze wel? 1 minuut rennen (Ik: “Is het nou nog niet over???” Hij: “Nee, nog 40 seconden”), 2 minuut wandelen (Ik: “Goh! Moeten we alweer rennen joh?”). Jeetje wat was dat zwaar. En wat had ik toentertijd een hekel aan zijn fancy horloge.

Maar doorzetten werd beloond en een jaar later had ik al mijn eerste wedstrijdje erop zitten van 5 Engelse Mijl. Voor mijn verjaardag vroeg ik een hardloophorloge. En die kreeg ik. Van mijn collega’s. Iemand had nog een exemplaar op de zolder liggen. Natuurlijk was het maar een simpel horloge. Ik had een hartslagband, die regelmatig ruzie maakte met die mooie Polar van mijn ex. Had ik opeens een hartslag van 200 (huh?) en moest ik zelf uitrekenen hoe veel kilometer ik ongeveer had gelopen. Ik was helemaal gek op de site van Runners World, want daar kan je je route handmatig intoetsen.
Uiteindelijk ging het uit met mijn ex (ja, waarom schrijf ik anders ex), maar bleef mijn hardlooppassie dik aan. Sommige periodes wat minder en dan weer wat meer. Ook bleef ik trouw aan mijn oude hardloophorloge, maar zo’n fancy alleskunner met GPS bleef gewoon kriebelen!

Tijd voor een cadeautje!

Polar M400

Na zes jaar hardlopen, rukte ik dan eindelijk een rib uit mijn lijf. Ik had al in gedachten om voor Polar te gaan. Natuurlijk heb ik mij ook geïnformeerd over Garmin, TomTom en FitBit. Maar Polar leek mij (ook qua prijs) toch de beste keus. De twee vereisten waren wel dat er GPS op zit en dat ik mijn hartslag kan monitoren. Het liefst met hartslagband, omdat ik mijn horloges graag wat ruimer heb zitten om mijn pols en zo de meting via de pols waarschijnlijk niet adequaat is. Na wat te hebben gesurft op de site van Polar kwam ik tot het besluit om de M400 aan te schaffen. Waarom? Omdat:

 • ik er een hartslagband bij kon kopen (check);
 • er GPS opzit (check);
 • het ook nog eens wordt aangeprezen als hét hardloophorloge van Polar (check);
 • ik niet de allerduurste hoefde. Het verschil tussen de M400 en de hogere prijsklassen is daarin gelegen dat je ook nog een fietstracker hebt. Ik hoef niet per se te weten hoe goed ik het doe op de fiets wanneer ik mijn boodschapjes haal of bij moeders op bezoek ga 😉 Ook heb je nog een speciaal horloge voor zwemmers en duikers. Super handig, maar doe ik niet zo intensief (trouwens, dit hortloge is gewoon waterdicht tot 30 m);
 • ik op de site leuke extraatjes zag, zoals:
  • een smartfunctie: ik zie de berichten die binnen komen op je telefoon (Ow! Ik wordt gebeld (ja ik heb mijn mobiel dus standaard op stil staan hahaha));
  • lifestyletracker (ik ben zo’n streber die elke dag 100% wil halen);
  • fitnesstest;
  • wanneer mijn portemonnee het weer toelaat, uitbreidingen, zoals een weegschaal.

Fase 1: ik heb hem, ik heb hem!

Je kunt je vast voorstellen dat ik blij was als een kind toen ik hem thuis kreeg. Uiteraard viel die uitgerukte rib reuze mee, want ik heb wel degelijk op internet zitten kijken voor de goedkoopste. Uiteindelijk kwam ik een aanbieding tegen waarbij ik voor het horloge en een de hartslagband maar € 159,- hoefde neer te tellen. Op Polar zelf kun je het horloge kopen voor € 159,90 en de hartslagband voor € 69,90.

Het uitpakken viel een beetje tegen. Alleen het horloge en de hartslagband zaten erin. Geen heel erg uitgebreide handleiding. Alleen dat je een app voor op je telefoon kan downloaden (Android en IOS , allebei gratis) en je je horloge moet registreren op Polar.com/flow. Voor de rest had ik het gevoel dat je het maar zelf uit moet zoeken. Even positief benaderd, is het aan de andere kant ook net alsof je in een speelgoedwinkel loopt en allemaal nieuwe spulletjes ziet die je mag ontdekken….

Fase 2: ontdekken

The feeling

Ik was gelijk helemaal verliefd op het strakke design. Duidelijke display, die je ook nog kan instellen naar eigen wens. Zo heb ik nu de datum, dag, tijd en mijn balkje van het activiteitsdoel op de voorkant staan. Ook de knopjes aan de zijkant zijn handig. Het scherm blijft redelijk schoon doordat je er niet met je vingers op hoeft te tikken.

De polsband is van synthetisch materiaal (latex?), dat zacht aanvoelt, flexibel is maar niet zomaar scheurt. Wanneer je zweet, schuurt het horloge niet. Ik heb de witte versie genomen en kan na vier maanden dragen beweren dat het ook wit blijft.

Het horloge is waterdicht tot 30m diep. Je kunt het gewoon onder de kraan afspoelen. Ik ga er gewoon mee douchen, dan wordt het ook schoon. Een baantje trekken is dus ook geen probleem, als je er maar niet mee gaat duiken.

De Polar M400 werkt niet op batterijen maar moet je eens in de week aansluiten op de stroom. Het ligt er maar net aan wat je allemaal met het horloge van plan bent. Als je dagelijks je GPS aanzet, doet hij het natuurlijk niet zo lang. Ik doe er meestal drie tot zeven dagen mee. Het voordeel hiervan is dat je niet elke maand naar de juwelier hoeft om je batterijen te vervangen.

Activiteitsdoel

Het eerste waar ik mee aan de slag ben gegaan is bewegen met dat ding om. Ik moest en zou die 100 % halen! Het liefst elke dag en het liefst ook nog 150 %. Pas later kwam ik erachter dat je zelfs meerdere niveaus hebt:

 1. Niveau 1 voor kantoorlui (me);
 2. Niveau 2 voor mensen die veel staan en huishoudelijk werk doen (also me);
 3. Niveau 3 voor sportlui en mensen die een lichamelijk zware baan hebben (ow, maar dat is also me).

In het begin was het dus nog even uitvogelen welk niveau nu eigenlijk echt bij mij past.

Activiteitsdoel Polar M400

Polar M400 synchroniseren met accessoires

Eén nadeel van geen handleiding was, dat ik de eerste dag gelijk mijn hartslagband op de loopband wilde uitproberen. Ik had hem dus gewoon om gedaan en het horloge op de training aangezet. Helaas kwam ik pas na de sessie erachter dat ik het horloge en de band met elkaar moest synchroniseren.

Er zijn dus een aantal dingen, die je eerst op een rijtje moet hebben voordat je met de Polar M400 aan de gang kunt:

 1. download de app;
 2. maak een profiel aan op Polar.com/flow en synchroniseer je horloge door middel van de kabel die je erbij krijgt;
 3. vul al je gegevens in. De app synchroniseert zich vanzelf met de internetservices;
 4. synchroniseer je accessoires met je horloge.

Hoogstwaarschijnlijk zal dit verschijnsel met de meeste hardloophorloge er zijn. Echter, was ik dit niet gewend doordat ik het met mijn oude hardloophorloge niet hoefde te doen. Klein verbeterpuntje wellicht voor Polar, om er duidelijker over te communiceren.

Leuke snufjes!

Het meeste aan mijn Polar M400 heb ik per toeval ontdekt. Zo was ik op een dag opeens mijn sportprofielen kwijt. Eerst helemaal boos, want ik wilde aan de gang. Toen ging ik op onderzoek uit en kwam ik erachter dat je wel 100 verschillende sportprofielen hebt! Van hardlopen, tot yoga en golf. Het zit er allemaal op.

Een nadeel hiervan is wel dat het horloge alleen aan de hand van je polsbewegingen en hartslag meet hoe intensief je hebt gesport. Hier klopt natuurlijk helemaal niks van. Stel je hebt een heel erg zware krachttraining achter de rug. Morgen en the day after zul je zeker wel vergaan van de spierpijn. Het horloge echter is net 10 % opgeschoven en zegt dat je een matige sportsessie hebt gehad en over een uur weer aan de bak kunt.

Het leukste snufje vind ik nog wel dat je programma’s kunt volgen. Ik heb het horloge ook aangeschaft, zodat ik op weg naar mijn eerste halve marathon kan monitoren hoe ik ervoor sta. Polar/flow biedt hele trainingsprogramma’s aan. Hierin staan niet alleen hardloopsessies, maar ook stretch-, kern en krachttrainingsessies. Hier zitten filmpjes bij die je thuis gewoon af kunt spelen! Lekker, toch?? Ik sta dus elke ochtend in mijn pyjama lekker te stretchen op de filmpjes van Polar. Ideaal.

Verder houdt het horloge in het verlengde hiervan ook jouw herstelstatus bij. Zo kun je dus niet overtraind raken! Ik ben bijvoorbeeld een sportfanaat die regelmatig over de scheef gaat. Wanneer ik niet oplet, ben ik oververmoeid van de sport.

Polar M400 Herstelstatus

Aan dit overzicht kun je zien dat dat nu heel erg meevalt! We zijn lekker bezig.

Nadelen

Helaas is het horloge (natuurlijk) niet perfect. Na vier maanden gebruik heb ik wel wat nadelen ontdekt. Voornamelijk dingen die ik onzinnig vind:

 • was ik eerst enthousiast over de fitnesstest, toen ik hem voor het eerst deed vond ik hem onzinnig. Ik dacht aan een Coopertest of een VO2max-test. Nu moest je je hartslagband omdoen en als een lijk gaan liggen. Het beste ‘s ochtenden als je nog niet zo druk bent en geen nachtmerrie hebt gehad (hartslag enzo). Jammer!
 • de gevoeligheid van het horloge, omdat hij om je pols zit (bij mij ook nog eens aan mijn linker, terwijl ik die minder gebruik dan rechts) vind ik soms wat aan de mindere kant. Polar kan er niets aan doen! Vind het alleen zo jammer, dat als je de ramen zeemt en je de piep zweet van de beweging, het horloge zegt dat je niks doet. 🙁
 • inactiviteitsstempel. Eerlijk, als je niet van bewegen houdt, koop je dit ding niet. Ik heb een kantoorbaan. Dan zit je soms wel twee uur achter elkaar. Ook al zit ik al op de 150% van mijn dagelijkse beweging, hij blijft nog zeuren om beweging als je te lang niks doet. Beetje onzinnig.

Resumé

Ik kan zeggen dat ik verliefd ben op mijn Polar M400. Ondanks de nadelen, ben ik er zeer tevreden over. Hij helpt mij zeker met mijn doelstellingen. Zowel in mijn dagelijkse activiteitsdoel, als met sporten door de voorgeprogrammeerde trainingen. Ik hoef hem alleen maar aan te zetten en te gaan! Ik zal later ook zeker de uitbreidingen aanschaffen, zoals de Stride Sensor voor op de hardloopband.

Wanneer je dus opzoek bent naar een mooi horloge dat je helpt bij je sportdoelstellingen: ga voor de Polar M400.

Ow, ik moet weer eens bewegen want ik krijg een melding 🙂

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer recepten en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Nutella Mokcake
Ontbijt

Nutella Mokcake

Je zult het niet geloven, maar vandaag is het Nutellawerelddag! Jaja! Een fan was zo enthousiast over Nutella, dat hij

Lees verder »
Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches