Pindakaas. Niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Daarom vieren we vandaag de Peanut Lovers Day! Of je nou voor het A-merk of non-merk gaat. Van stukjes noot houdt of liever helemaal smeuïg gaat. Het is gewoon lekker. Wist je dat het daarnaast ook nog eens gezond is? Laat die chocopasta maar staan. Als je voor zoet op brood wilt gaan, kom dan maar op met dit goudbruine spul!
Al het goede in een pot
Pindakaas is gemaakt van pinda’s (en niet van kaas ). De pinda is helemaal geen noot, maar een peulvrucht! Het wordt gemaakt van zeer fijngemalen pinda’s en wordt vaak op brood gesmeerd in combinatie met ander broodbeleg (Heeeeul veeeeul hageslag!! Lekkerrrr!) Pindakaas is rijk aan plantaardige vetten en eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol. Maar overdrijf het niet. Pindakaas is wel rijk aan calorieën. Dat komt doordat de vetten een combinatie zijn van zowel verzadigd, als ook enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Een beetje verzadigd vet is overigens heel niet slecht voor je. Nog steeds bestaat het idee dat je van vet ‘vet’ wordt en wordt het in verband gebracht met ziektes (denk maar aan de Becel-reclame; goede reclametruck!). Vet is voor je lichaam als olie voor een auto: er gaat ook maar een paar liter olie in de auto waar die het een paar maanden mee doet! Tanken moet je al om de paar honderd kilometer.
Je hoeft het niet alleen op je brood te smeren
Je kunt er een lekkere bananensandwich mee maken of hem in combinatie met een bevroren banaan, yoghurt, kaneel en vanillearoma in de blender gooien en er een heerlijke smoothie van maken.
Wil je een keer een andere combinatie dan pindakaas en hagelslag op je brood, dan kun je denken aan bruinbrood, pindakaas en banaan! Dubbel smeuïg.
Daarna mag je natuurlijk de lepel aflikken! Als je het maar niet overdrijft.
Zoals alles in het leven: geniet met mate.
Mis niets!
Ben je benieuwd naar nog meer recepten en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op Facebook, Insta en Pinterest.