Paardrijden - Luna Maria

Annicka is trots op haar paard en ook trots op haar hobby. Ze brengt dan ook uren en uren door op de manege. Ik mag haar interviewen over deze bijzondere sport en een kijkje nemen op Pensionstal De Watertoren in Hardinxveld-Giessendam. Ik ben dan ook vooral benieuwd waarom zij paardrijden zo geweldig vindt. Elke maandag hoor ik haar weer zeggen dat ze van het weekend mocht werken op de manege en hoe leuk zij dat vindt. Maar wat is er nou aan, aan poepscheppen? Ik vraag haar haar oren van het lijf.

“Als ik mijn paard niet had, zou ik niet weten wat ik moest doen.”

“Dan zou ik zeker elke week bij de psycholoog zitten,” zegt ze. Laten we één ding voorop stellen. Als je van dieren houdt, is het geweldig om er ook mee te mogen werken. Zij stellen je niet teleur of doen je opzettelijk pijn. Ze zijn er altijd en wachten op jou. Jij, die hen liefde en aandacht geeft. Je krijgt er nog meer voor terug: onvoorwaardelijke liefde, respect en een leven lang een goede vriendschap. Mits je goed voor ze zorgt natuurlijk. En zelfs dan hebben veel dieren erg veel geduld en blijven wachten op je.

Paardrijden draait namelijk niet alleen om het rijden zelf. Maar ook om de zorg die je aan je dier geeft. Je moet hem borstelen, douchen, zijn haar knippen en vlechten, zijn stal schoon houden en ervoor zorgen dat hij genoeg eten en drinken heeft.

Vooral bij paarden moet er een klik zijn tussen het dier en jou. Het zijn wel een paar honderd kilo die je even in toom moet houden. Ook zijn het zeer bijzondere dieren. Wel eens van paardentherapie gehoord?

Even een zijstapje: paardentherapie

Paarden zijn hoogsensitieve dieren. Ze voelen je aan. Omdat het vluchtdieren zijn, kunnen ze als geen ander de situatie inschatten en reageren hier gelijk op. Wanneer je aan een sessie deelneemt, zal je versteld staan hoe een paard jou kan spiegelen! Wellicht kom je wel achter blinde vlekken als je een keer tegenover dit edele dier staat dat je precies verteld door lichaamstaal hoe je in elkaar steekt? Mij lijk dat een keer een hele mooie ervaring om mee te maken.

De manege

De eerste indruk die ik achter heb gelaten is waarschijnlijk niet goed te noemen. Normaliter heb ik een klik met dieren. Zij vinden mij leuk omdat ik hen leuk vind. Maar toen ik de loopbak binnenliep, was daar Puk. Een puppy die opgefokt raakte door mij. “Wie is dat nou weer? Wat doe je hier? Ga weg, jij!” Haar eigenaar zei maar niets en vond mij waarschijnlijk raar. Toen we later bij de open haard gingen zitten, was Puk weer zoet. Nadat wij zo’n beetje klaar waren, deed ik mijn jas weer aan en daar ging ze weer! Wat een gevaarlijk hondje hahahaha

Paardrijden

Hoe dan ook: Macho’s huis (Annicka’s paard) is een enorme bedoeling. Er zijn rond de 50 stallen, een buiten zandbak, een binnenloopbak, legio wasstraten en zelfs een geautomatiseerde loopbak. Daar zet je je paard in en wordt hij gedwongen rondjes te lopen door middel van een hek dat achter hem aan draait. Ik moest er even aan wennen, maar ik snap het principe. Een paard heeft gewoon beweging nodig.

Beginnen met paardrijden

Annicka wilde al sinds haar 7e een paard. Maar mama en papa vonden dat een heikel onderwerp. Zou ze het wel leuk blijven vinden? Zorgt ze er over een paar jaar ook nog steeds voor? Het is wel een dure hobby. Vooral als je je eigen paard hebt. Macho is haar tweede paard en heeft ze met trots zelf gekocht. Het mocht wel wat kosten: voor dat geld heb je een kleine auto…

Daarom begon ze ook eerst te helpen op de manege. Hier een daar een rijlesje mee pakken en paarden bijrijden en doorrijden. Zo leerde ze langzaam het vak en kon ze laten zien dat ze er met haar hart voor ging.

De liefde werd ook niet minder. Ze gaat elke dag even langs bij haar mannetje. Op vrije dagen zit ze er de hele dag. Lekker de stallen uitmesten, voor de paarden zorgen van de eigenaren die even niet kunnen komen kijken, haar eigen dier verzorgen en natuurlijk paardrijden zelf.

Kopen of leasen?

Als je zelf wilt beginnen met paardrijden, moet je bereid zijn om veel tijd te spenderen en geld apart te zetten. Ik heb een aantal jaren geleden zelf ook een aantal rijlessen gehad en ik kwam niet verder dan draven. Ik vind het heel erg moeilijk! Alleen al op zo’n beest komen… Ik had gewoon een trapje nodig, hoor. Eraf was met mijn hoogtevrees ook niet alles. Maar goed, het is wel een kunst om erop te kunnen blijven zitten én dan ook nog het paard te laten doen wat jij wilt.

Paardrijden

Heb je het allemaal onder de knie en wil je een paard voor jezelf, dan heb je de keuze uit leasen of kopen. Leasen is wel de goedkopere variant, maar wel de lastigste. Annicka geeft aan dat ze het moeilijk vindt om haar paard te moeten delen. Iemand anders kan hem helemaal vernachelen. Niet alleen jij moet lessen nemen, maar het paard ook. Daarnaast zou je dan weer een schema moeten maken wie hem wanneer rijdt, schoonmaakt en ga zo maar door. Het lijkt wel een ouderschapsplan man! Maar ik snap het wel. Je houdt van je beest. Jullie zijn een team, twee handen op een buik. Die ga je echt niet delen! There are plenty of fish in the sea, but this is my fish!

Paardje in the pocket, en dan?

Helaas ben je er niet als je je prachtexemplaar hebt gevonden. Hij moet ook ergens wonen. Zoals ik begreep, is het vinden van een fijne manege een lastige onderneming. Je wilt jezelf ook thuis voelen daar. Annicka heeft haar plek gevonden! Men helpt elkaar in de manege. Is iemand ziek, dan wordt er onderling voor opvang geregeld. Geven en nemen. Wanneer zij een keer verhinderd is, zal diegene haar waarschijnlijk ook met alle liefde helpen. Ben je op vakantie, dan kun je via de manege opvang regelen. Je paard kan immers niet mee in het vliegtuig.

De sfeer is ook allesbepalend. Niet alleen help je elkaar, maar moet je ook met elkaar kennis uit kunnen delen, zonder raar aangekeken te worden. Zo kwam ik midden in een gesprek terecht welke deken je bij welke temperaturen over je paard heen gooit. In eerste instantie dacht ik eerlijk gezegd: maar een paard is toch gemaakt om buiten te staan! Waarom zou je een deken gebruiken? Tot Annicka mij uitlegde dat een deken niet per se iets te maken heeft met vertroetelen maar met de groei van de vacht.

Spullen voor het paard, spullen voor jezelf

Heb je de manege voor jou en je vierbener gevonden, moeten we hup, naar de paardenwinkel. Want je gaat niet zonder zadel en tuig rijden. Kan wel natuurlijk! Maar dat is nog moeilijker dan er met hulpmiddelen op zitten zonder eraf gehobbeld te worden. 😉

Ook jij zelf hebt wat zaken nodig. Je kan wel in je beste broek gaan paardrijden, maar beter zijn toch wel gewoon paardrijkleren, een helm, laarzen en zaken die jezelf wilt gebruiken om het rijden gemakkelijker te maken voor jou en het beest.

Paardrijden

Conclusie

Ik heb zelf al een paar paardrijlessen achter de rug. Mij hield op gegeven moment tegen dat ik er heel veel tijd aan kwijt was. Hier moet je je heel erg bewust van zijn als je deze sport wilt beoefenen. Zoals je hebt gelezen, draait het niet alleen om het paardrijden zelf, maar ook om de zorg die je hebt voor dit olifantenbaby. Dit is juist waar Annicka zo gelukkig van wordt. Ik houd van dieren, maar ga toch liever voor een dier dat minder tijd opslokt.

Heb je er geen moeite mee? Dan is dit misschien wel de sport voor jou! Alle liefde die je geeft, krijg je dubbel zo hard weer terug. Je bouwt een band op en misschien ben je er nog best goed in? Ik zeg: give it a try!

Paardrijden

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer interviews en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Nog een beetje bang voor paardrijden? Dit boek kan je hierbij helpen!

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches