Multipele sclerose en het zenuwstelsel - Luna Maria

MS (Mutipele sclerose). Dat is toch een spierziekte?

neuroonNee… Wat je op de foto ziet is een neuron. De lichtpaarse kop is een zenuwcel met dendrieten (de uitlopers/haren) die prikkels ontvangen en via de axon (de lange lichtpaarse staart die in de witte bonen zit) verder geleid naar een volgende zenuwcel of een eindplaatje zoals je spieren. Aan het einde zou je nog synapsen moeten zien die ook weer uit de dendrieten bestaan, maar die zitten hier niet.

Wist je dat prikkels met een snelheid van 120m/s door je lijf jagen? Dit komt doordat de prikkels (ook wel neurotransmitters) over de myelineschede springen (springen is sneller dan lopen ).

Myelineschedes zijn die witte bonen die als het ware om de axon heen gewikkeld zitten. Bij MS-patiënten zijn de myelineschedes door ontsteking en later littekenvorming beschadigd en zijn de sprongen niet meer regelmatig. Wanneer de myelineschedes er niet meer zijn, zijn de prikkels maar 2m/s waardoor alles een stuk trager gaat of helemaal niet meer.

Kan het beter worden?

Helaas is er voor ziekten zoals MS nog geen geneesmiddel ontdekt. Wel zijn er medicijnen die de ziekte in toom houden. Zo kun je injecteren of pillen tot je nemen, elk met verschillende bijwerkingen. De meeste zijn erop gericht de ontstekingen te remmen, anderen stimuleren de aanmaak van meer witte bloedcellen, die je afweersysteem helpen jou gezond te houden. De ziekte is dus niet omkeerbaar, zoals diabetes, of geneesbaar, zoals de meesten soorten kanker. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat er nog steeds geen oorzaak bekend is voor MS. Wel is er bekend dat de meeste patiënten de ziekte tussen hun 20e en 40e levensjaar krijgen en dat de meesten vrouwelijk zijn. Het is dus, net als met de erfelijke variant van borstkanker, geheel normaal dat de ziekte op jonge leeftijd optreedt. 

Hoe gaat het dan verder?

Niemand kan die vraag beantwoorden. MS is een grillige ziekte. Hij kan zich jaren rustig houden, zonder gevolgen. Maar hij kan ook snel vorderen en voor immobiliteit zorgen, iemands gedrag veranderen en ervoor zorgen dat diegene slechter, of geheel niet meer voor zichzelf kan zorgen. MS heeft namelijk invloed op je mobiliteit, cognitie (denken),  concentratie en in het vervolg daarop op je emoties.

Het positieve is dat MS niet dodelijk is. Een MS-patiënt wordt maar een paar jaar minder oud dan zijn leeftijdsgenoten, alleen heeft hij misschien sneller zorg nodig dan zijn leeftijdsgenoten.

Ken je iemand met MS? Praat er dan over en blijf niet aan de zijlijn staan. Wil je helpen? Er zijn veel verenigingen en stichtingen in Nederland die hulp kunnen gebruiken, zowel financieel als met daadkracht. Kijk eens op MS Vereniging Nederland, MS Anders of Stichting MS Research.

Bronnen: MS Vereniging Nederland; Hersenstichting; een familielid, zijn verpleegkundige en neuroloog (namen worden uiteraard niet genoemd 😉 )

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer artikelen over het menselijke lichaam en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches