Mijn eerste hardloopwedstrijd – man wat spannend! - Luna Maria

Midden in het slechtste weersseizoen begon ik met hardlopen. Ik zag toen één voordeel. Het was vroeg donker, dus niemand die mij zag zwoegen. Met een hardloopschema ging ik op weg. 1 minuut lopen, 1 minuut wandelen. Het enige wat ik dacht: “Goh! Waar ben ik aan begonnen? Is die minuut lopen al om?” Na drie maanden trainen kon ik 5km rennen! Trots als een pauw, en nu? Ondertussen had ik Margreet leren kennen in de sportschool, die mij beloofde met me te gaan rennen, omdat ik door mijn astma hijgde als een paard. We trainden zonder tijd, verplichting en heerlijk ontspannen. Het ging goed! Zo goed dat ik een nieuw doel wilde stellen!

Welke zal mijn eerste hardloopwedstrijd worden?

Margreet had al veel kilometers in de benen zitten en wist wel een aantal goede wedstrijden. Hier in de buurt heb je het Grote Rivieren Loopcircuit. Dat is een klassement dat je in zijn geheel over negen wedstrijden kunt lopen of elke wedstrijd apart. In maart zou die van Ameide zijn, toen nog 5 Engelse mijl wat omgerekend ongeveer 8 km is.

Kan ik die 8 wel?

Nou en of! Ik had het niet gedacht toen. Ik had nog niet verder gerend dan 7km. Wist ik veel dat je vaak in het begin niet verder rent in je trainingen dan de afstand die je gaat lopen! Margreet was ervan overtuigd dat het goed zou komen. Ik had gemikt op 45 minuten. Dus én mijn allereerste wedstrijd én verder dan ik ooit had gelopen én ook nog eens een tijd gesteld! Allemaal factoren die mij heel erg zenuwachtig maakten.

 

Al die mensen

Toen we in Ameide aankwamen zag ik al veel hardlopers. Het werd erger naarmate we de startlijn naderden. Voor mijn gevoel verdronk ik in mensen, terwijl het, nu gezien, helemaal niet zoveel mensen waren… :’) Hoe ga ik ooit mijn ademhaling onder controle krijgen als ik tussen zoveel mensen moet lopen?? En dat 8 km lang??! In het startvak vertelde mij een ervaren hardloopster dat ik me geen zorgen hoefde te maken toen ik zo tegen Margreet aan het praten was. Ik moest vooral genieten. Iedereen stond ooit zo zenuwachtig bij zijn of haar eerste wedstrijd.

Parcours en mensen kijken

Het parcours ging natuurlijk een stuk door Ameide. Kinderkopjes en smalle straten. Tot we op het oneindig lijkende stuk van de polder uitkwamen. Saaie natuur en een hele lange straat vooruit, dat kan ik mij nog herinneren.

Hier was het ook waar ik andere looptechnieken voor het eerst zag. Op de voorkant van je voet landen, dat zag er grappig uit! En de man zonder schoenen! Hij loopt alle wedstrijden zonder schoenen, gewoon echt op blote voeten! Je ziet aan al die uitroeptekens achter elke zin dat ik echt onder de indruk was. Ondertussen, zoals die ervaren hardloopster in het startvak zei, genietend en verwonderend om me heen kijkend.

Die lange weg was afzien. Eentonige leegte. Voor mijn gevoel was ik na 3 km al kapot. Gelukkig was Margreet daar die me wat motiverende woorden toesprak! Ik weet eigenlijk niet meer hoe zij het had… Je moet weten dat dit alweer bijna 10 jaar geleden is. 😊

De laatste meters

Langzaam zagen we Ameide weer dichterbij komen. Hier kreeg ik de tip mee: als je de laatste kilometer nog wat kan geven, vooral doen! En ik was ondertussen over het dode punt heen. Ik had energie! We kwamen nog een man tegen die het heel zwaar had. Ik moedigde hem aan om door te gaan: ‘Kom op, niet meer ver!’

Tot mijn verbazing heb ik de eerste wedstrijd overleefd. Met een tijd van 46 minuten nog wat. Dus die 45 minuten hebben we net niet gehaald, maar we waren wel aardig op weg. Daar bovenop nog mijn zenuwen gerekend, was ik echt super trots op mezelf.

Daarna volgden er nog meer!

De maanden erna heb ik geen wedstrijden meer gedaan. Margreet kreeg ook steeds meer last van haar knie, dus samen trainen zat er niet meer in. Drie maanden later heb ik me door collega’s over laten halen om de Zevenheuvelen in november te rennen. 15 km op en neer. Dat was met 33.000 deelnemers even andere koek dan Ameide. Al zou je bijna zeggen dat Ameide daarbij in het niet valt met alles wat ik erna heb gelopen, zal ik mijn allereerste wedstrijd niet vergeten! Het is net als je eerste zoen, auto, woning of je eerste liefde.

Dat vind ik dan.

Omdat ik nog heel goed weet hoe ik in de stress zat voor mijn eerste wedstrijd en de Zevenheuvelen die erna volgde, wil ik je heel veel vertellen over de fijne kneepjes van het lopen. In mijn serie Hoe maak je een hardloopschema heb ik je al verteld hoe je ervoor kunt trainen. Maar wedstrijden lopen heeft nóg meer voorbereidingen nodig en die voorbereidingen kunnen je voorpret alleen maar vergroten. Dus heb je nu al vragen hierover, stel ze gerust in de reacties hieronder!

Wat was jouw eerste wedstrijd? Hoe heb je het ervaren?

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Het volgende artikel van deze reeks is: ik ga lopen en neem mee…

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

eerste hardloopwedstrijd

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches