Mediteren kun je leren - Luna Maria
afbeelding

Terwijl ik op mijn bank in kleermakerszit mijn ogen sluit, valt me op dat mijn buurman bellend voor mijn raam rondloopt. Irritant. Ik concentreer me nog meer op mijn ademhaling. Opeens gaat de koelkast aan. Ik open mijn ogen en zie dat er net een minuut om is. Iedereen die je over mediteren hoort, geeft aan dat het moeilijk is. En ja, je moet er gewoon even aan wennen. Onze hersenen zijn uitgeput van alle prikkels, maar vinden het ook verslavend. Een van de dingen die uit je hoofd in je lijf halen, is mediteren. En dat kun je leren.

De nood is hoog

Vandaag had ik een gesprek met een klant over ‘zweven’. Zo zie ik het als je een kip zonder kop bent omdat de stress je op een bepaald moment teveel wordt. Je verliest de connectie met jezelf. Ik raad haar aan om weer te gronden en in haar lijf terug te keren op momenten dat ze gaat zweven. Eerlijk gezegd kan ze daar niks mee. Soms merk ik dat ik zoveel met spiritualiteit bezig ben dat ik de taal van de mensen verlies die hiermee (nog) niets hebben. Ze is wel geïnteresseerd in meditatie, maar ook weer niet zo getriggerd dat ze de noodzaak ervan ziet. Ik vind dat helemaal prima. Ik weet wat het voor goeds voor je kan doen en zou haar dolgraag willen overtuigen. Maar als ze er geen gevoel bij heeft, kan ik haar moeilijk met een pistool op haar hoofd dwingen :). De meesten zien het nog steeds als een verspilling van tijd. Een kwartiertje niks doen. Ze worden er gek van dat als je je ogen sluit, ze achter je oogleden als een gek door blijven trillen. Geen idee hebben waar je aan moet denken en je vervolgens terugvinden in gepieker. Ik leg aan mijn klant uit dat er zoveel verschillende manieren zijn van meditatie en daar raak ik op een bepaald moment een snaar.

Affirmeren

Mijn klant geeft aan dat de veranderingen die ze in het traject meemaakt al zo veel energie van haar bewustzijn kosten. Al die nieuwe keuzes die ze mag maken. Ze weet dat het goed voor haar is. Ze voelt zich beter, energieker, valt af en krijgt een hoop complimentjes. Een van de zaken die mij altijd super blij maken is als mijn lieve mensen beseffen dat ze juist veel meer uit het leven halen, zodra ze beter voor zich zelf zorgen. Noem dingen op zoals zelfvertrouwen, een gezonde portie schijt hebben aan de meningen van anderen en gewoon stoppen wanneer iets teveel wordt. Maar al die veranderingen moeten even zakken en daar wéér wat leuks bovenop gooien zoals een meditatie wordt wat te veel nu.

Ik vraag mijn klant of ze nog steeds wil leren mediteren en ze geeft wat twijfelend aan dat ze dat niet echt ziet zitten. Ze zit al wel vaker met een pingelmuziekje op de achtergrond aan. Niet beseffend dat dat ook een vorm van meditatie is. Ik word er stiekem wel blij van.

Een andere vorm die ik speciaal voor haar ga opnemen is een meditatie met affirmaties. Ze wil graag sterk blijven en in momenten dat haar wil zwak is, maar ze toch haar best doet om tegen de aandrang te vechten om een hele familiezak Haribo’s te eten, horen waar ze het ook alweer allemaal voor doet. Affirmaties zijn zinnen in positieve vorm en in tegenwoordige tijd. Ik ben… Ik heb… Maak ervan wat je wilt. Hoe vaker je het hoort en verinnerlijkt, des te makkelijker het wordt tot je het echt gelooft. Stuur me gerust een e-mail (maria@lunamaria.nl) als ik ook zoiets voor jou kan maken en laat me weten waarin jij sterker wilt worden!

Mantra’s

Mantra’s lijken sterk op affirmaties maar zijn geen groep zinnen. Het is er een die je over en over herhaalt of jezelf tijdens je meditatie toespreekt zodra je afgeleid raakt. De kracht van herhaling maakt mantra’s sterk. Vooral als je in de doezelige periode van je meditatie zit en daarmee je onderbewuste wat meer wakker wordt. 

Gewoon ademen

Het eigenlijke doel van meditatie is om te zijn in het moment. Je mag denken, je mag beleven, maar het is de kunst om je gedachten niet vast te houden. Je er niet in te verliezen. Net zoals een borrelende buik, horen je gedachten ook bij jou. Een positief bijeffect kun je bereiken als je vooral merkt dat je gedachten je niet verder helpen. Als het belemmerende gedachten zijn of als je blijft piekeren over een moment. Wanneer je je in zo’n situatie terugvindt, wees dan niet nog bozer op jezelf. In plaats daarvan kun je jezelf liefde sturen en je weer langzaam concentreren op je ademhaling. Wees die liefdevolle moeder. Door je ademhaling bijvoorbeeld te tellen (1, 2, 3 tellen in, 1, 2, 3, 4, 5 tellen uit) ben je in het hier en nu. Want dat is het enige wat er altijd is en zal blijven tot je niet meer ademt. Ook als je hoog in de bomen zweeft na een discussie of voorval, is het fijn om even terug te komen bij je adem. 10 tellen in, 10 uit is niet voor niets al een oude gezegde 😉

Mindfulness

Helaas heeft dit woord een wat nare bijsmaak gekregen door al die newage workshops en in de overgang zijnde dames die hem dan doen. Maar mindfulness is niets anders dan met aandacht een taak uitvoeren. Multitasken is iets dat ik zoveel mogelijk al jaren niet meer doe. Dat heeft niks met man of vrouw zijn te maken. Ook het vrouwelijke brein is niet gemaakt om te multitasken… Sterker nog, het maakt je op het moment dat je het doet juist dommer dan dat je denkt. Omdat je je aandacht moet verdelen. Vooral in focusbanen zal je dat meer fouten opleveren dan je lief is. 

Mindfulness is ook een vorm van meditatie. Zo kun je met alle aandacht koken. Elk ingrediënt met al je zintuigen in je opnemen. Of wat dacht je van hardlopen of wandelen. Elke stap bewust zetten. Het weer op je huid voelen. Het seizoen ruiken, de dieren horen en je hart voelen pompen.

Begeleide meditatie

Met deze meditatie beginnen de meesten. Grappig juist dat ik hem helemaal onderaan noem 🙂 Bij begeleide meditaties luister je naar een spreker die je meeneemt op reis. Het beste werkt een meditatie altijd nog met een intentie. Zo ga ik ‘s avonds vaak zitten om te mediteren voor dankbaarheid. Of om me te verbinden met mijn lichaam. ‘s Ochtends wil ik er zoveel mogelijk een relaxte maar fantastische dag van maken. Het mag best druk zijn, maar die stilte ‘s ochtends en het gevoel dat alles op rolletjes loopt, vind ik heel fijn. Als je dus geen idee hebt hoe je een meditatie kunt opbouwen in je hoofd of met welke intentie je wilt mediteren, dan kun je een begeleide meditatie aanzetten. Ik zelf heb de volgende op mijn lijstje staan om voor jou te maken:

  • meditatie tegen angst
  • gewoon even bij jezelf aankomen
  • totale ontspanning en rust
  • dankbaarheid

Staat er eentje tussen of denk je: maar ik wil graag ….hieraan…. werken, stuur mee een mailtje en ik maak hem voor je (voor niks)! Mijn adres is maria@lunamaria.nl

Nog een kleine video

Wil je er niet alleen over lezen maar ook even mijn energie proeven, kijk dan gerust onderstaande video! Abonneer je ook gelijk op mijn kanaal – ook daar zal ik meditaties uploaden!

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches