Hoe weet je dat je een goede Personal Trainer hebt gevonden? - Luna Maria
Voor- en nadelen van Personal Training op een rijafbeelding

Je hebt het besluit genomen. Vorige week heb je de voor- en nadelen van een Personal Trainer kunnen lezen. Als mijn betoog heeft gewerkt, ga je werken aan je lijf! 🙂 Gefeliciteerd. Super gaaf dat je wilt veranderen, want dat is de eerste stap. Je weet echter ook dat je het niet alleen kunt en dat je het goed wilt doen. Dus zit je te surfen naar een Personal Trainer. Online of offline. Het maakt niet uit! Maar daar rijst de vraag: Hoe vind je een goede Personal Trainer?

Online of offline maakt niets uit

Als allereerste wil ik je van harte meegeven dat het geen ene bal uitmaakt of je online of offline op zoek gaat naar een Personal Trainer. Ik werk op beide gebieden en vind het om het even. Ik behandel mijn offlineklanten precies hetzelfde als mijn onlineklanten. Hoe zij mij hebben gevonden? Ze kenden me al eventjes. Soms ook maar een weekje, maar anderen al maanden. En daar begint mijn eerste tip:

1. Hoe vind je een goede Personal Trainer? Door eerst even te kijken en te luisteren

Jepp, want het krankzinnige met dit beroep is dat Jantje van de bakkerij kan bedenken om morgen Personal Trainer te worden omdat hij toch wel grote armen heeft van al die broodjes kneden. Helaas rust er geen bescherming op Personal Trainers, zoals op een advocaat. Terwijl ik van mening ben dat je een heleboel kapot kan maken aan een mens door hem of haar verkeerd te trainen. Zelfs bij mensen die hun diploma’s zogenaamd op zak hebben, zag ik verkeerde aanpakken! Zo kan je door te hard trainen op je niveau gauw overtraind raken. Denk maar aan die schreeuwlelijken van favoriete progamma’s als Obese. Super gaaf wat zij doen, maar is het écht zo goed voor je lijf?

Ik weet dat ik mijn diploma’s op zak heb, maar misschien ben ik wel te hard of te soft voor je. Ik loop met mijn diploma’s overigens niet te koop, want het kan je waarschijnlijk geen ene reet schelen dat ik ‘professioneel begeleid’. Jij wilt resultaten zien en voelen. Mijn eerste tip is daarom om eerst zelf research te doen met wie je in zee gaat. Heeft diegene Social Media en al het e.e.a. gepost? Blogs, testimonia of video’s? Hoe is hij of zij en bevalt je dat? Er moet een bepaalde klik zijn – know, like, trust – en daarna mag je je gevoel nagaan of je diegene ook vertrouwt!

2. Geloof nooit een belofte

Het is echt wel gaaf als iemand al veel met zijn klanten heeft bereikt. Vooral als je al die voor- en nafoto’s ziet. Ik heb er trouwens een hekel aan om mijn klanten als vlees aan een marktkraam te hangen, dus bij mij zul je die foto’s niet gauw zien. 🙂 Maar een belofte najagen is niet zo handig. Want die Personal Trainer gaat het echt niet voor je doen. Hij of zij BEGELEIDT en COACHT je naar je doel, maar is er niet verantwoordelijk voor. Daarnaast hoef je niet te geloven in de 3-wekenmethode, want uit fysiek oogpunt zie je vooral bij beginnende sporters pas na 8 weken de eerste resultaten. Tuurlijk, die 1,5-3 kilo minder zie jij na drie weken, maar je omgeving niet. 

Het volgende wat ik je mee wil geven is dat je echt wel snel resultaat kunt bereiken. Dus 3 kilo per week minder? Maar je mag je afvragen hoe. Dat brengt me naar mijn volgende punt hoe je een goede Personal Trainer vindt.

Voor- en nadelen van Personal Training op een rij

3. Denk goed na over de methode van je Personal Trainer naar keus

Als je gezond bent, heb je 1.000 wensen. Als je ziek bent, heb je er maar 1 – gezond worden. Denk daar even over na en lees daarna verder.

Want er zijn Personal Trainers die je gouden bergen beloven. Allemaal prima, maar vraag je eerst even af of je écht snel resultaat wilt en dan na 3 weken weer terug bij af bent en zelfs nog erger. Als je namelijk niet duurzaam afvalt of sterker wilt worden, maar gauw, gauw voor de vakantie nog even, dan kan het zijn dat je bij het afvallen na een aantal weken meer weegt dan ervoor (het bekende jojo-effect) of als je sterker wilt worden je letterlijk overtraind raakt en alle pezen en spieren scheurt. Zijn we weer terug bij mijn eerdere zinnen: je kan echt veel kapot maken aan een mens als je het niet goed aanpakt.

Gauw gauw

Ik weet dat je gauw, gauw die kilo’s kwijt wilt! Maar denk er in twee richtingen even over na: heb je die 10 kilo ook met een maand aangevreten (tenzij je zwanger bent uiteraard 🙂 )?? Dus waarom verwacht je dan dat je ze binnen een maand weer af kunt vallen zonder er fysiek voor te betalen?

Het tweede is het welbekende huis. Als je het huis niet goed fundeert en het beton laat drogen, dan zullen je muren scheef staan of zal het huis in elkaar zakken. Wist je dat het na elk crashdieet steeds moeilijker wordt voor je lichaam om weer op een normaal gewicht te komen? Die heeft namelijk op gegeven moment zoiets van: dikke vinger met jou! Ik heb er geen zin meer in!

4. Iemand die je niet mentaal coacht of zelfs geen interesse toont, is not done!

Jij bent daar niet alleen om aan je lichaam te werken, maar ook om even je hersenen uit te zetten en me-time te hebben. Zo zie ik dat in ieder geval. Als je een Personal Trainer voor je hebt die alleen maar van het poetsen is, dan moet je je afvragen of hij/zij wel in je geïnteresseerd is of alleen geld wil verdienen en je als een nummertje ziet. Als Personal Trainer ben ik meer dan betrokken in het leven van mijn klanten. Ik weet de namen van hun kids en man, krijg een kaartje met kerst en weet welke problemen ze op dit moment het hoofd moeten bieden. Want als je mentaal veel op je bordje hebt, kun je niet voluit gaan in de trainingsessies. Een potje janken is dan veel belangrijker, dan die 20 Burpees. Want pas na het hart luchten, kun jij weer knallen. Is het gewoon een baalweek, dan weet je Personal Trainer ook je trainingssessies erop aan te passen. Is het gewoon een baaltraject, dan durft hij of zij echt wel het gesprek met je aan en coacht je erop. Je PERSONAL Trainer werkt met mensen, niet met nummers en standaardschema’s. Anders had je net zo goed een schemaatje van internet kunnen trekken en je geld in je zak kunnen houden. Coacht je Personal Trainer je niet op mentaal niveau, zou ik die gauw dumpen! 

Voor- en nadelen van Personal Training op een rij

5. Goedkoop is duurkoop

Ik weet dat we in Nederland niet zo graag over geld praten, maar ik ga het toch aanstippen (komt mijn Duitse directheid even omhoog). Soms zit ik op sites van andere Personal Trainers te surfen en zie ik vooral online dat zij hun dienst voor €50,- per maand (of nog minder) aanbieden. Dan denk ik: Nee joh! Ben je gek???

Hij moet dus 100-200 uur per week werken

Bedenk nu even voor jezelf dat het geen geld is: €50,- per maand voor een Personal Trainer. Je sportschool waar je onbeperkt kunt gaan crossen kost zoveel in de maand. Krijg je er begeleiding bij? Dan mag je je gelukkig prijzen, want meestal mag je daar extra voor betalen. Bedenk nu hoeveel klanten die Online Personal Trainer moet hebben om een goed maandinkomen te hebben. Er moet nog btw af, inkomstenbelasting, kosten voor de zaak en misschien wat spaarcentjes voor de zaak. Laten we zeggen dat hij iets minder dan de helft van zijn omzet overhoudt als salaris. Wil hij dus €5.000,- per maand OMZETTEN (€2.400,- salaris als zelfstandige) dan moet die 100 mensen per maand helpen. Persoonlijk. Trainen. Weet je zeker dat hij voor de €50,- per maand JOU ALLE AANDACHT geeft? Dus dat je niet een standaard trainingsschema en voedingsschema krijgt? Hoe vaak zie je diegene en hoeveel tijd heeft die voor je? Of krijg je alleen maar mailtjes? Want als Personal Trainer ben ik van mening dat je je mensen 1 à 2 keer per week moet spreken over de voortgang. Ook en vooral online! Dus hij moet 100-200 uur werken per week om jou PERSOONLIJK TE BEGELEIDEN! Dit soort trainers trekken onze industrie in het belachelijke, want ik weet zeker dat je niet persoonlijk wordt begeleid en daardoor alles eruit haalt.

Trek je eigen conclusie maar.

Sorry overigens dat ik zoveel in capslock schrijf, maar ik wil je wat duidelijk maken 😉 En ja, ik weet dat mijn traject in eerste instantie ook wel een hap uit je rip is. Maar ik weet ook dat ik kwaliteit hoog in het vaandel heb staan (vertrouw maar op mijn Duitse genen 😉 ) en voor al die positieve energie die ik aan je wil geven, vraag ik een energiewissel in geld voor terug. Reken je het terug naar een uurloon, dan zit ik nog onder de prijs van een goede offline Personal Trainer. Gewoon, om het maar even aan te geven. 🙂

Ik hoop van harte dat je wat aan dit artikel hebt. Weet je hoofd het even niet, laat dan je gevoel spreken en volg je intuïtie.

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Het volgende artikel van deze reeks is:

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Hoe weet je dat je een goede Personal Trainer hebt gevonden?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches