Hardlopen in de regen - de herfst staat voor de deur - LumaGym

Het is niet te ontkennen: de herfst is er. Dat betekent weer natte sokken en haar dat je niet gedempt krijgt, want het weer is ernaar. De wind en de regen laten je liever op de bank vertoeven en alle Netflixseries bingen dan je naar buiten te lokken. Maar eigenlijk is het juist het beste seizoen om wat te doen aan je conditie en je hardloopskills. Want je maakt altijd nog meer kilometers dan degene die thuis blijft zitten.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

Die zin laat me altijd een beetje kokken, want het is zo’n clichéding. Maar ja, clichés zijn ook waar! Wanneer je besluit om in je katoenen shirt en broek te gaan hardlopen in de regen, dan kom je -letterlijk- van een koude kermis thuis. Je hebt meer kans om een verkoudheid te vatten, je blijft nat en als er ook nog wind staat, wordt je ook nog eens koud. De kleding hangt zwaar aan je lijf, want hij droogt niet 1, 2, 3 op. Super frustrerend.

De oplossing is nu eenmaal investeren in de juiste kleding. Doe de moeite om naar een gerenommeerde hardloopzaak te gaan zoals Run2day. Je geeft er dan wel een bonk met geld uit, maar je doet ook super lang met je spullen. Ik heb mijn regenjas al 8 jaar in de kast hangen en hij is nog steeds gaaf.

Wat moet je dan aanschaffen?

Wat je nodig hebt is een tight (broek), het liefst met reflectoren. Natuurlijk mag je je hardloopschoenen niet vergeten, want een loodgieter gaat ook niet met Karwei-gereedschap op een professionele klus staan. Ja, ze kosten wat, maar je voeten zijn het waard. Wanneer het nog niet zo koud en guur is, kies je voor dry-fit T-shirts met daarover heen een felgekleurde regenjas. ‘Lagen’ is het toverwoord! Als je slim bent kijk je ook gelijk naar een jack dat water- en winddicht is, maar wel nog jouw warmte ventileert. Laat ook gelijk een waterproof spray in je tas gooien. Nadat je je kleding hebt gewassen, kun je ze gelijk weer waterproof maken. Let er bij het sprayen alleen op dat je daarna je laminaat of tegels boent, want anders ga je zo op je bekkie (super glad spul). ????

Neem je je mobiel mee om je sessie bij te houden of om een muziekje aan te zetten? Let er dan op dat je kleding het spul goed beschermd. Nog beter is het om je elektronica in een plastic zakje te stoppen.

Goed zichtbaar

Aangezien we het koudere en nattere seizoen ingaan, wordt het ook donkerder. De meesten van ons moeten overdag werken, dus gaan we op pad in de schemering of als het al, of nog, pikkedonker is. Ook al zie jij veel meer als hardloper, houd er dan rekening mee dat sneller verkeer, zoals automobilisten, niet zo veel zien. Vooral als het naast te weinig daglicht ook nog eens regent. Zoals ik hierboven al suggereerde, zou je moeten letten op kleding met ‘ingebouwde’ reflectoren. Je bent nog beter bezig als je ook nog een hardloopvest aanschaft. Je voelt je dan wel een beetje een bouwvakker, maar veiligheid staat toch echt boven alles.

Een echte must zijn lampjes. Het liefst om je bewegende delen, zoals je armen of benen. Ik zelf ben een grote fan van LED-verlichting die heel de band verlicht en niet alleen van die kleine (niet-zichtbare) kleine rode knipperlampjes.

LED-lamp

Ook jijzelf moet er wel een beetje met je hoofd bijblijven. Ik raad je daarom aan om die muziek toch thuis te laten of maar één oortje in te doen en het volume niet te hard te zetten. Automobilisten zien je minder goed en daarom moet jij ervoor zorgen dat jij ze aan hoort komen!

Voordelen van het koudere seizoen

Natuurlijk vindt niemand het leuk om te starten wanneer het al regent. In dat geval kun je het beste je warming up naar binnen verleggen. Zo ga je al helemaal startklaar naar buiten. Wanneer je echter begint in droog weer en het gaat tijdens je loop pas regenen, dan is dat helemaal zo erg nog niet. Het is zelfs verfrissend. Je hebt het minder snel warm, je hebt de paden veelal voor jezelf en zodra het met bakken uit de hemel komt kun je er gelijk een snelheidstraining van maken om sneller thuis te komen.

Na een training in ‘minder-prettig’ weer voel je je ook op de een of andere manier nog meer voldaan. Je hebt het gewoon gerockt!

Je kunt zelfs spelen met de omstandigheden die dit weer je biedt. Neem inderdaad de snelle sprint naar huis omdat je anders kletsnat wordt. Zodra je lekker bezig bent, is de kans niet zo groot om helemaal af te koelen. Maar je kunt er ook een stukje coördinatietraining ingooien, door de plassen te ontwijken.

Een van de beste voordelen van hard blijven lopen in dit koudere seizoen is, ook al zou je het niet denken, dat je afweersysteem een boost krijgt. Je hebt dus minder kans op verkoudheden.

Nazorg

Kom je dan als een verzopen hond, maar wel voldaan, thuis, gooi je spullen dan niet gelijk in de wasmand. Nazorg is belangrijk! Laat alles goed uitdrogen op de waslijn. Wanneer je het nat en wel in de wasmand gooit, kunnen er vochtvlekken in gaan trekken die je er nooit en te nimmer meer uitkrijgt.

Je schoenen kun je het beste op een ondergrond van kranten leggen. Maak ook twee ballen van kranten en stop die ballen er overnacht in, zodat ook de binnenkant goed kan drogen. Haal de zolen uit je schoenen en laat die ook drogen. Zo blijven je schoenen gaaf en gaan ze niet verleppen.

Ik zeg: ‘I’m running in the rain, just running in de the rain….’ ♫♪

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer tips over hardlopen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Polar M400
Hardlopen

Polar M400

Mijn review Mijn ex is de schuldige! Hij heeft mij op mijn 21e overgehaald om kokkend en naar adem snakkend

Lees verder »
Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches