Heb je last van stress? Een artikel van Jeanine ~ - Luna Maria

Geen zin om ook maar iets te doen? Heb je het gevoel dat je constant onder spanning staat? Wil je het liefst onder een steen kruipen en er nooit meer onder vandaan komen? Heb je last van stress?

Niet lekker in je vel

Je hebt misschien al een tijdje door dat je niet zo lekker in je vel zit. Maar ja, dat heeft iedereen weleens, toch? Je werk, een studie, het huishouden, je kinderen, je partner, je zieke ouders en ook nog gezellig doen met vrienden. Teveel om op te noemen.

Je kan er gewoon weg niet onderuit. Wie zou dat anders allemaal moeten doen?

En je wilt niemand teleurstellen.

Het klinkt alsof je last hebt van negatieve stress en je bent waarschijnlijk overspannen.

Misschien heb je een burn-out. In 2001 overkwam mij dat ook. Maar dat duurde even voordat ik dat inzag. Totdat mijn lichaam echt aan de noodrem trok: RSI en een burn-out.

Gezonde stress

Iedereen die lang genoeg onder druk staat, kan overspannen raken of een burn-out ontwikkelen. Niets om je voor te schamen. Overspannenheid en burn-out zijn een gezonde reactie van je lichaam op een ongezonde situatie.

Een stressreactie is een normaal verschijnsel. Zonder stress zou je niet in actie komen terwijl een bepaalde situatie wel om actie vraagt.

Je bent een rondje aan het fietsen door een prachtig landschap, zonnetje in je gezicht. Plots zie je uit je ooghoek een beweging. Je schrikt. Je denkt: ‘ik word aangereden!’ Je hart klopt sneller en je spieren spannen aan. In een fractie van een seconde reageer je door te remmen. Net op tijd! Anders had je dat spelende kindje zo omver gefietst. Je moet wel even bijkomen van de schrik.

Onze hersenen hebben automatische patronen ontwikkeld zodat we goed kunnen functioneren. Wel prettig anders zouden we constant over alles moeten nadenken.

Stresspatroon

Je normale, gezonde stresspatroon ziet er als volgt uit.

  1. Rust. Je bent ergens mee bezig.
  2. Aanleiding. Een signaal verstoort je rust.
  3. Fantasie. Het signaal roept onbewust een beeld op. Een positief of negatief beeld. In dit laatste geval voel je een dreigend onheil.
  4. Opwinding. Je lichaam reageert om in actie te kunnen komen. Het bouwt de energie op die nodig is om te juichen of om het onheil te bestrijden of uit de weg te gaan.
  5. De opwinding neemt toe totdat je iets doet of er iets gebeurd waardoor de stress verminderd.
  6. Afname van de opwinding door de stress verminderende actie. Drie mogelijke acties: vluchten, aanvallen of anders denken.
  7. Na de succesvolle actie volgt vermoeidheid. Je hoofd en je lijf hebben veel energie verbruikt.
  8. Je komt tot rust als je aandacht geeft aan de vermoeidheid.

Uit ‘Enjoy your life F*ck the stress’.

Meer lezen over stress? Koop dit boek dan!

afbeelding

Ongezonde stress

Maar hoe wordt gezonde stress een ongezonde vorm van stress? Ongezonde stress ontstaat als je niet de mogelijkheid hebt om goed te reageren op bepaalde situaties en prikkels. Of als je denkt dat je niet in staat bent om goed te reageren op deze prikkels.

Je bent niet meer in staat om een actie te ondernemen waardoor de normale opwinding afneemt. Opwinding wordt nu spanning. Door het constante gevoel van spanning heb je weinig kans om goed uit te rusten. De normale vermoeidheid die je voelt na een stress verminderende actie wordt uitputting. Je loopt het risico dat je een burn-out ontwikkelt.

Je raakt niet zomaar burn-out. Daar gaat een langere periode van spanningsklachten aan vooraf. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en spanningsklachten door blijven gaan. Het is veel makkelijker om bij anderen te zien dat ze overspannen zijn dan bij jezelf.

Ken jezelf

De ene persoon is gevoeliger voor stress dan de ander. De combinatie van bepaalde eigenschappen zorgen dat je in bepaalde situaties meer stress ervaart.

Bijvoorbeeld de dingen goed willen doen, behulpzaamheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel, loyaal zijn, doorzetten en controle willen houden. Dat wil niet zeggen dat dit slechte eigenschappen zijn. Onder deze eigenschappen liggen kwaliteiten. Alleen schiet je in bepaalde situaties door in deze kwaliteiten en worden het je valkuilen.

Als je overspannen of burn-out raakt doorloop jij je eigen (herstel)proces. Je komt op een punt dat je zal zeggen: Stop! Het gaat niet meer. Ik moet iets doen om hier weer uit te komen.

Je kan leren omgaan met negatieve stress. Door inzicht in de oorzaken van jouw stress verhogende situaties en stress verhogende gedachten kun je gaan bedenken hoe je hier anders op kan reageren.

Goed nieuws: jij hebt alles in huis om dit te leren!

Meer weten?

Wil je na het lezen van dit artikel meer leren over hoe je beter om kunt gaan met stressvolle situaties?

FIT2BU start vanaf september 2019 weer met haar programma waarin je werkt aan je hoofd en je lijf! Zodat jij de regie terug krijgt en weer dansend door je leven gaat!

Kijk voor meer informatie hier eens:

FIT2BU – jouw hulp bij burn out en overspannenheid

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Nog meer leesinspiratie!

Heb je last van stress

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Steek in je zij
Anatomie

Steek in je zij

Heerlijk een rondje lopen Je bent lekker bezig met je rondje hardlopen, kijkt naar de vogels, begroet andere hardlopers en

Lees verder »
Lekker bewegen

Wanderlust

Het is zondagmiddag, de zon schijnt en ik ga op weg om Arjan op te halen voor onze wandeltocht. Ik

Lees verder »
Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches