Duiken in de Spiegelplas - rust en gezelligheid - LumaGym

Eindelijk rust!

Zittend aan de Spiegelplas ten oosten van het dorp Nederhorst den Berg hoor ik het geluid van het water dat tegen de oever aanklotst en hier en daar een blub van de duikers die dieper en verder het water in zwemmen. In de verte hoor ik eenden roepen en vogels een concert van hun nachtzang geven. Het is al donker. Ik zie nog net de schaduwen van de boeien in het water die aangeven waar de duikers veilig omhoog kunnen komen, zonder geramd te worden door de roeiploeg die met een groen licht aan de voorkant van hun boot over het water flitst. Hier en daar zie ik de zaklampen van de duikers die een weg proberen te vinden in het water.

Als ik mijn eigen lampje in het water laat schijnen, is het glashelder. Ik kan de bodem duidelijk zien. Wat de duikers vanachter hun duikbril, schijnend met hun lampen in het donker, zien, kan ik alleen maar raden. Maar eenmaal weer boven hoor ik verhalen over het nachtleven van de vissen die normaal gesproken aan je tenen sabbelen wanneer je op een hete dag zelf een verfrissende duik neemt.

Deze avond begon met een gezellig etentje met Miriam. Ik had haar overgehaald om een keer met haar mee te gaan zodat ik van een afstand kon zien hoe duiken werkt. Ik bekogel haar met mijn vragen. Ze is ooit begonnen met duiken omdat haar broers het al deden. Toen ze het zelf in Egypte mocht ervaren, was ze verkocht. De stilte. De onderwaterwereld. De uitdaging. Rust. Alleen je eigen blubgeluiden en het water. Uiteindelijk werd haar liefde voor duiken zo groot dat ze begin 2016 besloot haar divemaster te halen. Hiermee kun je zelf aan anderen leren duiken.

Duiken is aardig intensief!

Duiken is een sport. Toen ik er voor mezelf over nadacht, wist ik het eerlijk gezegd niet zo goed. Je zweeft toch gewichtloos door het water? Misschien heb je wel een longinhoud nodig van een liter of zes, maar verder…?

Toen ik naast Miriam en haar duikmaten stond om goed in mij op te nemen hoe het een en ander werkt, ben ik erachter gekomen dat het niet alleen gaat om het ‘in het water springen en gaan’. Ik heb zelf haar zuurstoffles mogen tillen: maar liefst 12 kilo die je mee moet zeulen. Laat staan de twee (!) tassen die ze bij zich had, waarvan eentje bijna net zo groot dat er een hele Golden Retriever in past… Helaas kun je niet “even tussendoor een duikje nemen”. Tenzij je aan het water woont (waar het kan) moet je er toch naartoe rijden. Ons tripje naar Nederhorst den Berg kostte mij in totaal toch wel meer dan een uur rijden.

Voordat je ready to go bent, ben je alweer een half uur verder: je ademautomaat aansluiten op je fles, de boel testen, je ‘ondergoed’ en duikpak aantrekken, je lood in je vest doen, je fles koppelen aan je vest, je kompas, in dit geval je lampje, je horloge waarop je ziet hoe lang en hoe diep je gedoken hebt, je bril, eventueel een onderwaterlogboek…. Er komt nog heel wat kijken bij deze sport.

Duiken doe je niet alleen

Duiken

Gelukkig doe je het met elkaar. Alleen duiken kan, maar het is niet verstandig. Je moet toch een zogenaamde buddy hebben met wie je samen het gebied verkent. Zowel voor het bevorderen van je ervaring, de dingen die je ziet en na moet bespreken, als ook om veiligheidsredenen.

Samen spreek je af waar je heen zwemt, hoe je duikgereedschap werkt (mocht er iets gebeuren) en hoe lang je onder water wilt blijven. Natuurlijk gaan we ervan uit dat alles goedkomt, maar mocht je fles leger zijn dan je eerst dacht, of je spullen kapot gaan tijdens een duik waardoor je geen lucht meer krijgt, dan is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Op de avond dat ik mee mocht had een van Miriams buddy’s helaas last van haar oren gekregen. Samen zorg je ervoor dat je weer veilig uit het water komt.

Na afloop is het dan ook handig om samen een logboek bij te houden. Iedere duiker heeft zijn eigen logboek. Ik vergeleek het met een mengeling van een dagboek en een poëzieboek. Je schrijft de datum op, waar je hebt gedoken, je weet gelijk de hoeveelste duik het is en schrijft je gedachten op. Wat heb je gezien? Wat kon beter? Hoe was je gevoel erbij? Na afloop wissel je de boeken uit om er nog een visje in te tekenen en te vertellen hoe leuk je deze duik vond met je naam erbij. Ik wed met je dat er menig duiker is die zijn logboeken bewaart alsof het dagboeken zijn 😉

Bezint eer ge begint!

Aan al die saamhorigheid, rust en focus zit helaas ook een nadeel. Duiken is niet goedkoop. Als eerste moet je te allen tijde een duikcursus hebben gevolgd om de basiselementen van het duiken onder de knie te krijgen. Hier leer je onder andere hoe je onder water moet communiceren (onder water praat het niet erg fijn) en hoe je klaart (de druk van je oren halen). Er zijn verschillende duikscholen in Nederland te vinden die zo’n cursus aanbieden. Wanneer je in het open water wilt leren duiken ben je hiermee ongeveer drie dagen bezig en een paar honderd euro verder.

Wil je graag sporadisch een duikje nemen dan is het huren van je spullen een fijn alternatief. Voor een dag betaal je daar € 50,- voor. Ben je echter van plan om het vaker te doen, is het handiger om je eigen spullen aan te schaffen. De keus is aan jou of je voor tweedehands gaat of liever nieuw koopt.

Maar ja…

Bovenstaande in ogenschouw nemend, kom ik tot de conclusie dat het mij wel leuk lijkt om in de toekomst een duik te wagen. Zie ik de gezelligheid en de manier waarop mensen tot rust komen, dan is het dat dubbel en dwars waard! Net een lange yogasessie zou je kunnen zeggen, alleen is je yogamat (lees duikspullen) aardig aan de zware kant en nogal nat.

Nu zit ik hier op een donkere steiger, met de nachtvogels om me heen en een groen lampje dat dwars over de plas gaat met het ritmische gekletter van roeien in het water. Iemand schreeuwt commando’s naar de roeiers. Ik hoor nog steeds het geklots van het water tegen de kant. In de verte hoor ik mensen tegen elkaar praten dat ze toch maar uit het water gaan, wat ze hebben ontdekt onder water en dat ze in de verte een lichtje zien (ik met een lamp op mijn hoofd). Ondertussen stel ik me voor dat ik me aanmeld voor een duik vanaf een boot op vakantie! In het heldere water springen, de onderwaterwereld van dichtbij meemaken. Zweven. Rust. Dat lijkt mij gewoon fantastisch!

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer interviews en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

1 reactie op “Duiken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches