Doortrainen met de griep - LumaGym

Je hebt het vast al gehoord: de griepepidemie heeft het land weer veroverd. Mocht je je niet vooraf gewapend hebben, door een prikje ertegen te halen, dan zou de virus je ook al aan bed kunnen ketenen. Maar sommige mensen worden gek als ze na twee dagen niet buiten zijn geweest. Echte ‘die hards’ krijgen en slecht geweten als ze al drie dagen op een rij niet hebben kunnen trainen. Maar doortrainen met de griep, is dat wel zo verstandig?

Griep vs. verkoudheid

Velen zien een verkoudheid ook aan als de griep. Er is echter een verschil tussen een verkoudheid en de griep. Allebei worden ze veroorzaakt door een virus. Maar de een is het verkoudheidsvirus, die je laat lijden aan een snotneus, hoesten en een duf hoofd. De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Deze veroorzaakt naast een loopneus en hoesten ook verhoging, koorts, spierpijn en een algehele misère van je lijf. Wanneer je niet goed uitziekt van de griep, kan deze zelfs dodelijk zijn!

Je lijf vecht al!

Ook al zijn er mensen die je zeggen dat je je niet aan moet stellen, maar met een verkoudheid vecht je lichaam ook al. Je kunt in de aanloop naar een verkoudheid en zeker een week nadat je denkt verlost te zijn, nog steeds een verhoogde hartslag en bloeddruk hebben. Dit komt doordat je lijf de virus uit je lijf wil hebben en daar hard voor moet werken. Topsporters checken zo elke morgen bij het opstaan hoe hun hartslag ervoor staat om te kunnen bepalen of hun lichaam nog topfit is. Ook al gooi je er een paracetamol in en denk je ertegen aan te kunnen, je zult tijdens de training merken dat je lijf vecht tegen de ziekteverwekker. Het zal moeizamer gaan, dan je gewend bent. Ook al zul je niet aan een verkoudheid overlijden, wanneer je niet uitziekt en je lijf de rust gunt, zul je langer erover doen om weer beter te worden dan gewoonlijk. Kun je dus niet wachten met trainen, ga dan je gang, maar ken de gevolgen.

Doortrainen met de griep

Ook al is je lichaam aan het werk om de verkoudheid te verslaan, je zou er dus nog wel mee kunnen trainen. Bij griep daarentegen zou ik je lijf alle rust geven om helemaal uit te zieken. Het toverwoord dat hier het verschil maakt is namelijk koorts. Je lijf is ernstig in gevecht met het influenzavirus en heeft daar alle energie voor nodig. Er zijn mensen die nog prima functioneren met koorts, maar ik weet al dat als ik de griep te pakken heb, met alle spierpijn van dien, dat ik drie dikke dekens over me heen kan gooien en de verwarming op sambal kan zetten, ik zal het niet warm krijgen. Na 10 minuten gooi ik alles weer van me af en wil ik het liefst in een ijsbad liggen omdat ik stik van de warmte. Daarnaast werken spieren niet efficiënt omdat ze al in beslag worden genomen door spierpijn van de griep. Ten slotte behoor ik zelf tot een zogenaamde risicogroep doordat ik astma heb; in de praktijk betekent dit dat ik naast alle gewoonlijke symptomen ook nog eens extra benauwd ben.

Conclusie

Het is dus zeker niet verstandig om door te trainen met de griep. Of je nu tot een risicogroep behoort, of niet. Het dodenaantal verschilt in Nederland jaarlijks tussen de enkele honderden tot tweeduizend. Ziek je niet uit, dan kun je er complicaties bijkrijgen, zoals een bacteriële infectie of zelfs longontsteking. En als een ding zeker is, dan willen we liever door onze partner, kinderen of zelfs moeder thuis vertroeteld worden, dan in het ziekenhuis belanden. Ga dus op de bank liggen met een theetje en een serie aan en ziek uit!

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer tips en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Paardrijden
Interviews

Paardrijden

Annicka is trots op haar paard en ook trots op haar hobby. Ze brengt dan ook uren en uren door

Lees verder »
Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches