De voordelen van buiten sporten - Wanneer kom jij? - Luna Maria
afbeelding

Zodra de zon eerder ondergaat en later opkomt, het kwik omlaag gaat en de herfstwind zijn intrede maakt, weet ik dat ik nog een kleine golf aan proeflessers krijg, maar ook dat mijn lessen iets minder enthousiast geboekt worden. Zonde! Al begrijp ik het dat je het liefst ’s avonds na het eten op de bank onder je dekentje blijft. Dat de winterslaap je roept en je geheel niet gemotiveerd wordt omdat het donker is. Daarom vertel ik je graag wat de voordelen van buiten sporten – en dan vooral in de winter – zijn.

Maar dan word ik verkouden..!

Vooral in deze Corona-tijd heb ik discussies met mensen over buiten sporten en verkouden worden. Mensen… je wordt absoluut niet verkouden omdat je buiten sport. Je kan zelfs onderkoeld raken en niet verkouden worden. Ik sta 5 dagen in de week buiten en was jaren lang niet verkouden. Mijn laatste verkoudheid, een aantal weken gelden, heb ik opgelopen omdat ik te weinig energie had. Op het moment dat je namelijk niet genoeg (actieve) rust neemt, heeft je afweersysteem het zwaar en laat hij bacteriën en virussen sneller door de firewall. Resultaat: je bent verkouden. Vooral in deze tijd waarin virussen en bacteriën ons om de oren vliegen, wil ik hier een apart artikel over maken. Je lichaam heeft meer nodig dan een straf windje langs je oren om ziek te worden. Je kunt dus gerust drie keer in de week komen bootcampen en gezond blijven.

Wat is bootcamp?

Het is juist goed voor je afweersysteem

In een tijd waar we constant met stress leven, zijn mensen juist bang om goede stress te gebruiken om sterker te worden. Misschien lees je het voor het eerst maar je hebt goede en slechte ‘stress’. Bij allebei de soorten verhoogt je hartslag zich, je ademhaling wordt sneller en er komen bepaalde hormonen vrij. In die hormonen zit hem echter het verschil.

Je mobiel is de moderne tijger

Ik zie onze mobieltjes als de huidige tijger. Daarom heb ik hem ook 12 uur op een dag op niet storen staan. Ik schrik elke keer ervan als ik een notificatie binnen krijg. “Wat nou weer???” Ik word elke keer in de actiestand geroepen. Vaak is het ook gewoon niet positief wat men van me wil… Daarnaast moet je van alles van jezelf en je omgeving om in dit leven te overleven. Letterlijk. Overleven.

Er zijn ook goede vormen van stress

Denk er maar eens aan terug toen je een gave reis plande. Alleen al de voorpret ernaar toe was spannend. Vooral als je een roadtrip op de planning had staan. Waar gaan we eerst slapen, wat gaan we daarna bekijken en vooral, waar gaan we lekker eten? Dit voorbeeld is goede stress. Je hart gaat sneller kloppen, je pupillen worden wijder. Alleen is het verschil hier dat het leuk spannend is en niet beangstigend. Die twee gebieden: genot en pijn, liggen in je hersenen naast elkaar. Daarom hebben ze ook zoveel gemeen. Op de interpretatie van je gevoel na. Je kunt ook een presentatie geven spannend vinden, maar hij kan je ook angstvallig zenuwachtig maken…

Doe elke dag iets dat je lichaam sterker maakt

De bedoeling van goede soorten stress bewust opzoeken, is om je lichaam, geest en vooral afweersysteem sterker maken. Bijvoorbeeld: kleine stukken in de winter zonder jas aan naar buiten. Je maakt jezelf daardoor sterker. Natuurlijk heb je het die 10 stappen koud, maar je lichaam went eraan en wordt dus sterker wat het afweren van ziektemakers betreft.

Daarom ben ik ook fan van de theroie dat je elke dag of regelmatig in de week dingen moet doen die je uit je comfortzone halen. Buiten sporten is er een van. Ten eerste ziet iedereen je die langs fietst en dat alleen al kan een drempel zijn voor mensen. Daarnaast wordt je afweersysteem dus sterker. Verhardt je lichaam en wordt het dus minder snel ziek.

Oververhitting tegengaan

Ook al is de zomer helemaal geweldig met zijn warme zon. Er zijn maar weinig mensen die bij 30 graden buiten comfortabel sporten. Je raakt overhit als je er niet voor getraind bent en het al helemaal niet gewend bent. Daarom is in de winter buiten sporten zoveel lekkerder. Zoals ik al in Bootcampgear heb geschreven kun je je op slecht weer kleden. Dus wat dat betreft kun je je altijd voorbereiden op een uurtje buiten. Je raakt minder snel oververhit en dat is fijn

Bootcamp Leerdam

Als je in de winter sport, ziet je niemand

In ‘Waarom ik ooit begon met hardlopen’ had ik al geschreven dat ik het juist fijn vond om in de winter buiten te sporten. We gingen ’s avonds toen het al donker was. Niemand die me zag. Ook mijn bootcamplessen zijn ’s avonds, op zondagochtend na, maar dan slapen de meesten nog ;-P

Tegenwoordig sport ik dan liever overdag. Heb ik toch weer die zon mee gepakt. Lekker. En wat van de dag gezien.

Als je buiten sport heb je meer vrijheid

Ook al kan het zijn dat er een stinkende scooter langs raast, buiten sporten is toch veel gezonder voor je dan binnen. De airco kan je niet uitdrogen. De zweetstank van anderen kan je niet afleiden. Je bent je eigen verwarming. En ziekteverwekkers vliegen nou eenmaal beter met de wind mee dan op een sportschool waar je benauwd binnen zit. Daarnaast is je bewegingsvrijheid beter. Flexibeler. Je kunt alles in een workout verwerken. Springen, rennen, genieten van de vogels, frisse lucht opsnuiven, krachttraining, sociale contacten of gewoon in je eentje zonder die irritante oordoppen die je op de sportshool alleen maar in doet, zodat je ongestoord kunt sporten….

Ik heb zelf jarenlang op een sportschool rondgelopen en weet dat het comfortabel is. Het enige dat ik echt buiten mis, zijn de ontelbare gewichten. Vooral als je krachttraining echt top vind, zoals ik. Volgens mij hebben ze nog geen 60kg kettlebel uitgevonden die je zomaar kunt deadliften. 😉 Toch verkies ik tegenwoordig buiten sporten toch boven binnen sporten. Vooral in deze tijd van Corona. Je bent gewoon vrijer in je bewegingsmogelijkheden en kunt onder goede begeleiding toch nog aan je gezondheid werken (zodat je of geheel niet wordt bevallen door dit virus of het beter overleefd dan de risicogroepen). We gaan trouwens gewoon door met Bootcamp tot we niet meer buiten mogen sporten. De groepen zijn gewoon tot 4 deelnemers geminimaliseerd. Je kunt je dus nog steeds aanmelden!

Bootcamp Leerdam

Wat vind jij van buiten sporten? Doe je het al of ga je het proberen? Je bent in ieder geval altijd welkom in een van mijn proeflessen. Kijk hierboven verder en meld je aan voor de gratis proefles!

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

 

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches