De kunst van het loslaten - Ho doe je het? - Luna Maria
afbeelding

Stel je voor je verliest alles. Een niet zo heel erg gekke gedachte in deze tijd. Corona heeft ons geleerd dat we met veranderingen moeten kunnen omgaan. Dat we de kunst van het loslaten onder de knie moeten krijgen. Ja, moeten! Hoeveel ondernemers zijn er niet in deze tijd die kopje onder gaan? Werknemers die daarmee ook hun baan verliezen? Maar wat als je alles verliest? Wie ben je dan nog?

Wie ben ik?

Morgen zal er een video op mijn kanaal gepubliceerd worden dat over mijn spirituele reis gaat. Tijdens deze reis heb ik me heel veel fundamentele vragen gesteld:

  • Wat is succes voor mij?
  • Hoe ziet mijn ideale leve eruit?
  • Wat wil IK nu eigenlijk?
  • Waarom ben ik hier?
  • Wie ben ik?

De “Wie ben ik”-vraag vind ik nog steeds lastig. Want ben ik Maria? Of was ik Maria niet als ik Stefanie had geheten? Ben ik een blondje of ben ik dat niet meer zodra ik mijn haren verf? We hebben namelijk een leven gebouwd waarbij we ons spiegelen aan de uiterlijkheden en dingen die we hebben. Een van de regels als je écht wilt veranderen, is om een nieuwe identiteit aan te nemen. Dus ben je nu dik en wil je afvallen? Dan mag je vanaf nu zeggen dat je dun bent en jezelf ook zo zien. Maar zijn dat echt de dingen die jou, jou maken? Of zit er meer achter?

Bewustzijn

Ik vroeg me serieus af wie ik ben als er niets meer is. Als ik alles heb verloren en in een kartonnen doos leef. Wie ben ik dan nog? Ik ben tot de conclusie gekomen dat je altijd nog je dromen en karaktereigenschappen bent. Het bewustzijn dat waarneemt dat die kartonnen doos geen luxe is, maar het besef dat ook deze situatie voorbij gaat. En met dat voorbij gaan van elke situatie kwam ik elke keer uit bij de dingen die ik graag doe, graag WIL doen en waarvan ik voel dat ik die kan bijdragen aan de wereld. En vooral dat is een stukje in mij dat lang, lang nodig had om zich te vestigen in dit leven: dienen. Ik heb vaak de opmerking van (spirituele) vrienden en kennissen gekregen dat ik meer voor mezelf mag opkomen. Ik mag er zijn en ik mag mijn plek innemen. Maar ik voel me hier juist prettig bij. Ik hoef niet van de daken te schreeuwen dat ik besta. Als mensen mij willen zien, dan doen ze dat evenwel. Niet dat ik mijn grenzen niet aangeef en over me heen laat rauzen. Maar ik ben niet hier om mijn ego te strelen. Ik wil anderen helpen en iets leren. Daar ben ik me bewust van en daardoor zal ik niet in het middelpunt gaan staan, als de lichten op jou schijnen.

Loslaten

Als we aan loslaten denken, dan is dat altijd verbonden met pijn, vergeving. En natuurlijk doet het pijn als je vooral een traumatische ervaring of een geliefde moet loslaten. Het is niet gemakkelijk om wrok los te laten die je hebt tegenover anderen die jou hebben gekwetst. Geloof me, daar kan ik een heel boek over schrijven. Maar ik heb gemerkt dat er nog veel meer is dat je los kunt laten en dat je dat alleen maar bevrijdt!

Schijt aan anderen

Ik noem het gekscherend schijt aan anderen hebben. Daarmee bedoel ik niet dat ik geen rekening houd met andermans gevoelens. Hiermee bedoel ik dat ik aan het leren ben andermans mening aan de kant te leggen en me er niet meer door te laten beïnvloeden. Weet je hoe lang ik heb getwijfeld om mijn video van morgen te uploaden? Vooral omdat ik ook christelijke vrienden en klanten heb die zich waarschijnlijk niet in mijn visie van spiritualiteit kunnen vinden. Ik geloof ook in God, maar ben me ervan bewust dat er nog zoveel meer is waarvan Hij wil dat wij dat ontdekken.

Of wat dacht je van mensen die mij maar een rare vogel vinden omdat ik opeens uit de kast kom als zweefteef?? Twee weken geleden vierde ik mijn verjaardag en had ik twee vrienden op bezoek. Voordat nummer twee op bezoek kwam, had ik het met nummer één over Tarot en dat ik dat aan het leren ben. Zij wilde heel graag dat ik een kaartje legde. Dat deden we na het eten en nummer twee vond dat aan zijn reactie te merken maar een beetje raar. Ik schaamde me heel stiekem ervoor, maar probeerde me er ook van te bevrijden… Je ziet dus dat ik dat aan het leren ben: loslaten.

School, werk, trouwen, kinderen, dood

Nog steeds zijn er veel mensen die zich vasthouden aan een bepaalde volgorde in het leven. Ook daar twijfelde ik heel sterk over een lange tijd. Ben ik nu niemand en heb ik niets bereikt omdat ik op mijn 32e nog steeds geen man heb, geen kinderen, ZZP’er ben en alleen een hond heb? Of heb ik juist alles bereikt door te leven zoals ik dat wil, elke dag een beetje gelukkiger te worden met de dingen die ik lekker kan doen zonder verantwoording af te leggen en wekelijks te horen te krijgen van mensen dat ze jaloers zijn omdat ik vrij ben?

Ik heb ondertussen zeker wel geleerd dat ik de bekrompen gedachten van bovenstaande tussenkop loslaat. Want ik word niet gelukkig van een vent. Ik ben een vrouw die mama’s begeleid maar zelf geen kinderen heeft. Ik haal mijn referentiekaders van andere moeders, ik luister vooral naar de behoeften van mijn klanten en door de liefde die ik voor kinderen heb, volg ik vooral mijn gevoel wat mijn adviezen betreffen. Het feit dat ik zelf geen kinderen heb – en dus niet uit ervaring kan spreken – teert mij niet meer. Ik zie dit juist als voordeel, omdat ik de levens van mijn klanten uit een ander perspectief bekijk. Ik zie het totaalplaatje en kan juist door die emotionele afstand met oplossingen komen die zij niet voor mogelijk hadden gehouden.

De kunst van het loslaten is bevrijdend

Als je de dagelijkse rompslomp bekijkt, is de kunst van het loslaten zeer bevrijdend. Je hebt namelijk geen discussies meer met je ego. Je kunt je intuïtie volgen en hoeft je niet meer druk te maken om pro- en contralijstjes. Natuurlijk vind ik nadenken nog steeds heerlijk – maar die energie gebruik ik liever voor het maken van plannen en concepten, dan voor de beslissingen die ik moet nemen. Daarnaast geeft loslaten ook een gladde huid. Je laat de mening van anderen van je afglijden. Het kost geen energie meer om je eraan te conformeren, omdat het niet meer jouw probleem is. Ik wil hier wel de sidenote plaatsen dat je met loslaten ook probeert om alles vanuit liefde te doen. Dus als je opeens zoiets hebt van: ik maak me niet meer druk om mijn baan, ik laat het maar gebeuren, dan mag je er ook op rekenen dat je dus ook soberder moet leven. Op het moment dat je mensen roekeloos behandelt, zul je ook met de consequenties moeten dealen. Dit noemen we karma 😉

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches