Dankbaarheid | hoe ben je dankbaar in moeilijke situaties? | Luna Maria - Luna Maria
afbeelding

Als je de goeroes een beetje volgt op Instagram, word je doodgegooid met het woord dankbaarheid: “Wees dankbaar en verhoog daarmee je vibratie. Daardoor kun je beter manifesteren.”

Je krijgt meditaties, notitieboeken en affirmaties om je oren geslingerd, maar wat is er nu echt van waar? Hoe toon je dankbaarheid als je op het laagste van je leven zit? En wat doet het nu echt met je? Deze vragen beantwoord ik vandaag in een redelijk persoonlijke blog, waarin ik je mijn zichtwijze uitleg.

 

Kruipend over de grond van de dankbaarheid

Vanuit mijn opvoeding heb ik een nare smaak aan het woord dankbaarheid overgehouden. De voor-wat-hoort-wat-benadering. Mijn moeder lette er altijd op dat ze hier ver van wegbleef, maar naarmate de verwachtingen groeiden, groeide ook het bovenstaande principe. Want haar moeder kon er goed op hameren en je een slecht geweten aanpraten als je een keer niet deed wat zij wilde. Ze herinnerde je er maar al te graag aan wat ze niet allemaal voor je heeft gedaan en dat je daar maar dankbaar voor moest zijn en het op haar manier moest tonen. Soms moest je bijna letterlijk kruipend over de grond om je dankbaarheid te tonen. Ik heb gemerkt dat velen zo’n nare bijsmaak hebben aan het woord en daarom weerstand hebben. Maar als je omdenkt en het van een andere kant benaderd, zul je er zeker wel voordelen uit halen.

Dankbaarheid in moeilijke situaties

Een jaar geleden ben ik actief begonnen me met dit onderwerp te gaan bezig houden. Toen had ik niks. Ik was net 10 maanden full time voor mezelf bezig. Klanten lieten op zich wachten, want C was er drie maanden, waardoor alle sport even dicht moest. De Bootcamp kon ik niet verkopen, online was ik nog niet zover. Ik kwam zelfs in de geldproblemen en moest van vrienden en familie lenen om de maand door te komen. Op zo’n moment is dankbaarheid een brug te ver. Hoe kun je nou dankbaar zijn voor een ellendige situatie? Hoe kun je dankbaar zijn voor geld dat je niet hebt?

Positieve vibes door dankbaarheid

Ik ging het langzaam van een andere kant benaderen. Want ik werd niet goed van mijn geldzorgen. Maar wat had ik wel waarvan ik blij werd? Gedachten kwamen op zoals: mijn bestaande klanten die me door dik en dun steunden. Pito, mijn hond met wie ik elke dag naar buiten kon en knuffelen. Een bed waarin ik nog steeds elke dag warm lag te slapen. Ik hoefde geen honger te lijden. Ik had altijd genoeg kleren. Eigenlijk ontbrak het me nergens aan. Hoe meer dingen ik kon benoemen per dag waar ik blij van werd, des te meer er ook naar mij toekwam. Des te meer ik me ervan bewust werd. En daar gaan het om. Je word je bewust van de dingen die je wel allemaal hebt in plaats je te focussen op de zaken die shit gaan! Daardoor krijg je die positieve vibes.

Dankbaarheidsboekje

En ja hoor! Natuurlijk begon ook ik met een dagelijks dankbaarheidsboekje. Ik ben dankbaar voor: …. En dan ging ik elke dag trouw 305 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor was. Standaard stond daar natuurlijk Pito. Of mijn huis als ik niets wist te verzinnen. Een dankbaarheidsdagboek is geen toverboek. Het is niet zo dat als je daarin opschrijft dat je blij bent met je Citroën C1 dat er morgen een Tesla voor je deur staat. Het gaat er wel om dat je je blij gaat VOELEN van de dingen die daar staan. Dat je de vlinders hebt. Tranen in je ogen van geluk. En dat was ook het moment waarop ik het woord dankbaarheid inruilde voor ‘waar word ik blij van?’ Want dat is dankbaarheid eigenlijk. Je bewust worden waar je blij van word en waarom je elke dag weer met plezier opstaat.

Momenten van tranen

Op dit moment heb ik wel elke dag een moment van vreugde. Waarop ik naar mijn huis kijk en denk: ja ik wil ik de aankomende 10 jaar nog wel leven. Het gaat goed met mij en mijn financiën trouwens. Ik heb alle leningen afbetaald en kan van mijn bedrijf leven. Ondanks of juist dankzij C. Want het heeft voor mij veel deuren geopend. Door er anders naar te kijken en niet in een vast stramien te blijven hangen. Door dankbaar te zijn voor de dingen die ik wel heb. En me voor te stellen hoe blij ik word van de kleine en grote veranderingen die ik nog aan wil brengen in mijn leven. Vertel me: waar ben jij het meest dankbaar voor in je leven? Of waar word jij het meest gelukkig van elke dag? Laat het me hieronder in de comments weten!

Wil je er meer over weten?

In het 8-wekentraject De Balansbrenger hebben we het uitgebreid over dit onderwerp. Wil je er meer over weten, meld je dan aan via: 

De Balansbrenger

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches