Bootcampgear - Wat heb je nodig als je buiten wilt sporten? - Luna Maria
afbeelding

Laten we eerlijk zijn. Er is niets fijners en makkelijkers als je schoenen aan te trekken, naar buiten te gaan en een rondje te zweten. Je hoeft geen tas te pakken en een vervoersmiddel uit te kiezen om naar een sportschool te gaan. Als je in groepsverband sport, zoals bij een bootcamples, mag je ervan uitgaan dat de trainer je al voorziet van alle attributen die je voor die les nodig hebt. Zo heb ik de afgelopen weken best wat aangeschaft, zoals een nieuwe muziekbox (want zonder opzwepende muziek vind ik het maar saai) en een heuse bouwlamp zodat we alles beter kunnen zien. Maar wat is nou handig om nog meer aan bootcampgear aan te schaffen?

Bootcampgear: Kleding

Wel het belangrijkste. Ik heb een hekel aan die uitspraak omdat het een inkopper is: ‘Er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding.’ Maar hij is gewoon waar. Het is anders in de zomer, dan in de winter.

Lagen

Aangezien de winter voor de deur staat en we dit jaar al een best koude oktober hebben (zoals het hoort?), is het handig over je kleding na te denken. Ik adviseer altijd lagen aan te doen. Door de winter heb ik me aangeleerd om eerst de les uit te leggen en dan pas te beginnen met de warming up, zodat we in één keer door kunnen. Op het moment dat ik mijn uitleg geef, staan de meesten nog met hun overdagjas aan. Voor de warming up gaat die uit zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en hebben de meesten een (sport)vest eronder aan. Na de warming up – of tijdens, gaat ook het vest uit en staan de meesten in een t-shirt of in lichte lange mouwen. Wordt het nog kouder, kiezen velen voor een thermoshirt eronder, maar toch een t-shirt over dat thermoshirt. Je ziet dus aan dit praktische voorbeeld dat je het tijdens de les aardig warm kunt krijgen, ook als het maar 9 graden buiten is. Bepaal voor jezelf hoe snel je het koud of warm hebt en probeer vooral wat voor jou werkt!

Bootcampgear

Type kleding

Tegenwoordig is het nou eenmaal zo dat er meer keuze is in leggings. Ik heb ook nog klanten die een ouderwetse wijder zittende joggingbroek dragen. Het belangrijkste is dat je kleding je niet in de weg zit. Wat wel zeker een aanrader is, is dat je ‘echte’ sportkleding aandoet. Dry fit stoffen zijn voor sporten zoals bootcamp het beste. Je sport nou eenmaal buiten en we kunnen wel eens verrast worden door een regenbui. Of je zweet je te pletter. Op dat moment wil je niet dat je kleding zwaar wordt van de nattigheid en je het door niet drogende kleding onnodig koud krijgt. Als je dus gaat shoppen voor sportkleding voor bootcamp, kan ik je van harte aanraden om bij de hardloopkleding te gaan kijken. Deze is speciaal ontworpen voor alle soorten weer en zal je dus een fijnere sportbeleving meegeven.

Bootcampgear: Schoenen

Schoenen vind ik een moeilijk onderwerp, omdat je zoveel verschillende soorten hebt. Er zijn wel een aantal tips die ik je mee wil geven als je op zoek gaat naar de passende schoen voor bootcamp.

Zool

Omdat bootcamp overal gegeven kan worden, weet je misschien niet zo goed hoe de ondergrond op een locatie is. Het is daarom het beste om een schoen te kiezen waarmee je niet gauw uitglijdt. Die een fijne stevige en ruwe zool heeft.

Multischoen?

Bootcamp betekent dat je veel disciplines in een les hebt: springen, kracht, bodyweight, balans en rennen. Ikzelf heb altijd mijn oude hardloopschoenen aan. Omdat je wel rent, maar geen kilometers achter elkaar. Hardloopschoenen zijn vaak flexibel genoeg om in te rennen en krachtoefeningen in te doen. Je kunt ervoor kiezen om zeer flexibele schoenen te dragen, maar als je op een nat zacht grasveldje sport, geven die je vaak niet genoeg ondersteuning. Het voordeel van een flexibele schoen daarentegen is dat je niet zoveel gewicht aan je voeten meetrekt. Er zijn dus verschillende manieren en daarom vind ik dit onderwerp moeilijk. Kijk vooral wat prettig is voor je. Ook hier: probeer veel uit. Wat ik wel zeer aanraad, is dat je niet in oude schoenen sport die aan vervanging toe zijn. Ik hoor wel eens van klanten dat hun partner het er niet mee eens is als oude schoenen vervangen moeten worden. Zonde! Want door de verkeerde schoen, kun je blessuren oplopen. Last krijgen van je voeten, enkels, knieën, heupen en ga zo maar door! Ga du niet in discussie met je partner en koop gewoon nieuwe schoenen!

Materiaal schoen

Iets wat ik we heb geleerd de afgelopen jaren is dat je het beste waterafstotende schoenen kunt gaan kopen. Vooral bij regen of op een veldje fijn als je sokken tijdens de les droog blijven.

Bootcampgear: beha en ondergoed en accessoires

Thermo-ondergoed

Onder ondergoed versta ik ook thermokleding. Ik ben trainer en beweeg doorgaans iets minder in de les. Daardoor draag ik ook thermo-onderbroeken als het buiten vriest. Wanneer je een koukleum bent, raad ik je dat ook aan. Niets zo erg als ijskoude bovenbenen die gaan prikken zodra je weer opwarmt. Een thermoshirt is altijd een aanrader, maar kijk ook of je ze in set kunt krijgen.

Beha

Vooral voor mijn dames een must! Een goede beha. Het maakt namelijk niet uit hoe groot je borsten zijn, je springt, rent en beweegt intensief. Je borsten zullen het je in dank afnemen als je een goede beha aanschaft. Kijk voor sporten zoals ondergoed ook hier in de afdeling hardlopen. Je hebt namelijk verschillende sterktes in sportbeha’s. Een beha die voor yoga goed is, is voor bootcamp niet geschikt omdat deze je niet genoeg houvast biedt. Kijk ook dat je de goede maat aanschaft. Hij mag niet knellen en ook niet te wijd zitten. Je moet ook nog goed kunnen ademen. De reden waarom ik geen beugelbeha of Franse versie aanraad, maar echt een sportbeha is ook omdat je aardig kunt zweten. Op het moment dat je een sportbeha aanschaft, is deze gemaakt van materiaal dat niet schuurt, gauw droogt en je ook juist kan beschermen. Laat ik het zo zeggen: mijn borsten hebben het gauwe warm en koud dan de rest van mijn lijf….

Bootcampgear

Accessoires

Deze komen vooral in de winter van pas. Denk aan handschoenen, een sjaal, een muts, oorwarmers, maar ook lichtjes. Vooral als je bootcamptrainer je laat rennen en zelf niet aan lichtjes heeft gedacht. Toch wel handig om deze te hebben! Ik heb hier recentelijk een Insta-filmpje over geplaats. Bekijk hem hier.

Bij handschoenen kun je denken aan krachthandschoenen die je handen voor eelt beschermen maar ook aan warmhouders. In de winter is het heel erg handig om ook een matje aan te schaffen of mee te nemen. Ikzelf heb de eerste jaren met handschoenen en zonder matje op een veldje gesport en ben erachter gekomen dat natte handschonen net zo erg zijn als natte sokken, hahaha.

Bootcampgear: de drie dingen die je altijd mee mag nemen naar de bootcamp

Als ik een nieuwe proeflesser een bevestigingsmail stuur, dan staat daar altijd in dat hij of zij drie dingen mee mag nemen:

  • Drinken
  • een matje
  • een handdoek

Het matje is pas sinds Corona 2020 verplicht. Verplicht is misschien het verkeerde woord. Ik gebruik haar in eerste instantie om iedereen een eigen plek te geven, zodat mijn Bootcampers afstand houden. Als je je ding doet, verplaats je je gemakkelijk en kan die afstand wel eens verloren gaan. Ook handig in het natte seizoen om toch wat bescherming te hebben van de grond. Eerder nam ik zelf matjes mee, maar dat is bijna niet meer te doen als je alles schoon moet houden. En al helemaal niet meer als je in een van je locaties 15 man voor je hebt staan en die allemaal in je C1 mee moet nemen. 😉

Geinteresserd geraakt in een lesje bootcamp? Meld je dan aan voor de proefles!

Bootcamp Leerdam

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort artikelen en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrie.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Polar M400
Hardlopen

Polar M400

Mijn review Mijn ex is de schuldige! Hij heeft mij op mijn 21e overgehaald om kokkend en naar adem snakkend

Lees verder »
Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches