10 dingen waar je gelukkig van wordt - LumaGym heeft ze voor je

Elke dag hard werken voor weinig. ’s Ochtends opstaan en je ’s avonds afvragen waar de dag is gebleven? Continu het gevoel dat je geleefd wordt, in plaats van het gevoel hebben dat je je leven in eigen handen hebt?

Ik hoor elke dag mensen die ergens ongelukkig over zijn. Maar die ook geen idee hebben hoe ze dat kunnen veranderen. Het ligt namelijk vaak aan anderen. In de trant: ik maak elke dag het huis schoon, maar ik zie nooit mijn schatje met een stofzuiger in zijn of haar handen lopen. Uiteindelijk vind je jezelf in een oneindige ruzie met degene waarvan je houdt omdat hij of zij nooit de vaat doet waarbij liefde zelfs om kan slaan in haat. Of je bent er ontevreden over dat je elk weekend maar binnen zit. En dan kijk je je vrienden erop aan dat ze je nooit meevragen naar de kroeg of dat ene leuke feestje.

Het is een oude, en ja afgetrapte, gezegde die we allemaal haten, maar waarvan je weet dat die waar is: het begint bij jezelf. Michael Jackson schreef er een heel nummer over. Qmusic geeft al jaren een kalender uit over ‘Geluksmomentjes’. Dit heeft mij geïnspireerd om een leuk lijstje te maken van dingen die je gelukkig kunnen maken. Vandaag 10. Misschien kun je er maar 5 van gebruiken. Misschien kun je er nog meer verzinnen. Schroom niet om ze dan te delen.

1. Spreek je wensen tegen de juiste mensen uit

nr. 1 Spreek je wensen uitJe bent er ontevreden over dat je je niet gewaardeerd voelt op je werk? Maak er een agenda-item van op je volgende gesprek met je leidinggevende. Zolang jouw baas niet weet dat je eencompliment nodig hebt voor je harde werk, zul je dat ook niet ontvangen.

Je wilt volgend jaar graag op vakantie naar Thailand? Gooi het in de groep bij je gezin of je vrienden en maak plannen! Alleen al het traject ernaar toe, voordat je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt, brengt je in gelukkige momenten.

2. Plan en houd je aan je plan

nr. 2 maak je eigen plannen

Mensen houden van lijstjes. We hebben lijstjes van verjaardagen, cadeau-ideeën, boodschappen, bucketlists en noem maar op. Maar ik zie maar weinig mensen een lijstje voor hun dag maken. ’s Ochtends bij een kopje koffie je dag plannen heeft een psychologisch positief effect. Je weet precies wat je vandaag te doen staat. Je kunt je tijd precies indelen. Zodra je alles hebt afgevinkt (ow wat een heerlijk gevoel), heb je tijd voor jezelf. Je kunt dan lekker doen wat jij wilt! En ow, wat voelt het dan ook nog eens lekker om te kunnen zeggen dat je vandaag productief bent geweest! Me is happy!

3. Nog meer lijstjes maken

Schrijf op wat JOU happy maakt. Netflixen? Schoonmaken? Shoppen? Lezen? Sporten? Deze lijst kan oneindig zijn, want het is jouw lijst. Zorg er nu voor dat je minimaal drie dagen in de week iets uit je lijst pikt en dat ook doet. Klinkt simpel en dat is het ook. Denk je nu: geen tijd! Ga dan terug naar punt twee zodat je er tijd voor kunt maken 😉

4. Koop een cadeau voor jezelf

Wij leven in een wereld die wordt geregeerd door kapitalisme. Maar vaak geven we ons geld uit aan anderen, niet aan onszelf! Ik koop bijna elke week een bos bloemen voor mezelf. Niet omdat ik zo vol ben van mezelf, maar omdat ik zo vrolijk wordt van bloemen, de kleuren, groen, een schone mooie vaas. Super schattig gewoon.

Maar ook als je iets hebt bereikt, mag je best trots op jezelf zijn en jezelf daarvoor belonen! Een dure fles wijn? Een etentje bij je lievelingsrestaurant? Een sieraad? Hoezo eigenlijk niet?

5. Ga naar buiten

nr. 5 Ga naar buiten

Je hoeft niet alleen naar buiten te gaan om de hond uit te laten. Meestal is dat een verplichting die je hersenloos doet. Je maakt het niet echt mee; je knoopt gewoon de riem aan je hond vast, trekt je schoenen aan, loopt naar buiten en kijkt hoe je hond zijn behoefte doet. Ik snap heel goed dat je daar liever niet je hersenen bij gebruikt. Jij wilt ook niet zien hoe je partner zijn behoefte doet op de wc met de deur wagenwijd open, toch?

Wat ik bedoel met ga naar buiten, is dat je met je volle verstand eens een wandeling door je dorp of stad maakt. Laat je telefoon thuis. Wat hoor je? De trein? Wat ruik je? In de lente de narcissen die aan de rand van de weg groeien en bloeien? Wat zie je? Ow, ik wist niet eens dat hier een schattig cafeetje zit, eens binnenkijken… Je zult nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe plaatsen ontdekken. Misschien zelfs in de plaats waar je al 20 jaar woont, maar waar je elke dag hersenloos aan voorbij rijdt op weg naar je werk.

6. Leer iets nieuws wat niet in jouw straatje ligt

nr. 6 Leer nieuwe dingen

Een vriendin van mij kwam precies op het moment van mijn verjaardag binnenzetten waarop we aan het kaarten waren: Klaverjassen. Geweldig spel! Voor de meesten is het een oude-mensen-spel, Wij zijn in de 20… Zij heeft mij er wel eens over horen praten, ik heb geprobeerd het uit te leggen, maar droog oefenen heeft bij dat spel helemaal geen zin. Op mijn verjaardag zei ze dan ook dat ze helemaal geen kaartenmens is. Volgens mij interesseerde het haar niet in eerste instantie.

Maar goed, wij gingen gewoon door met spelen, want we hadden het naar ons zin. Dus ging ze toch mee kijken en vragen stellen, tot ze de volgende dag vol trots tegen me zei dat ze blij was dat ze de goede keuzes had gemaakt, welke kaart als volgende op tafel moest (ze mocht bij mijn vriend meekijken). Ik voorzie dat wij nog wel wat middagen met elkaar zullen Klaverjassen en lol zullen hebben: geluksmomentjes.

7. Sta vroeger op dan normaal

De meesten van ons hebben gewoon een druk leven. Hoe goed je het ook plant en hoe veel lijstjes je ook maakt: er zullen altijd perioden zijn waarin je je afvraagt wanneer je weer eens mag ademen.

Hoe goed slaap ook voor je is, in zulke perioden sta ik het liefst toch nog een beetje eerder op dan normaal: ’s ochtends is mijn enige rustmoment op een dag. Je staat op, de zon komt net op of het is nog pikkedonker en je hoeft maar 1 klein lichtje aan te zetten. Geen herrie om je heen. Je koffie in volste rust drinken en je ontbijtje zonder haast en met alle aandacht klaar maken en opeten. Misschien zelfs nog een rondje hardlopen op verlaten straten. Stiekem bij de mensen naar binnen kunnen kijken die net wakker zijn geworden en de vogels hun eerste zang horen zingen. Een minder gehaaste ochtend maakt je rustiger voor de rest van de dag.

8. Ruim op!

Ik ben een heel gevoelig mens. Een beetje rommel kan mij al gek maken. Wat dat betreft ben ik misschien zelfs overdreven, maar een opgeruimd huis, maakt voor mij een opgeruimd hoofd en dus ook leven. Ik weet precies waar wat ligt en staat. Ik heb nooit teveel of te weinig van iets. En ja, misschien vind je nog wel dingen op je zolder die je lekker kunt verkopen om daarvan uit eten te gaan? Twee geluksmomenten in één, zeg ik 😉

9. Observeer en luister

nr. 9 Observeer en en luister

Wie wordt er nu niet gelukkig van: je gaat met je beste maten op het terras zitten en met een biertje in je handen naar mensen kijken. Niet alleen zie je de grappigste figuren langskomen, misschien zie je zelfs mooie dingen, mensen die je inspireren en ontroerende zaken? Wie gaat daar niet van glimlachen?

En ja, luisteren. Een van de vermoeidste dingen die je kunt doen: actief luisteren. Niet alleen met je oren maar ook met je ogen en gevoel. De ander écht willen begrijpen. Niet gelijk ertussen rammen om je eigen zegje te doen, maar gewoon een open oor hebben voor de ander. Dat zijn pas goede gesprekken, wanneer je gehoord wordt en de ander ook het gevoel krijgt serieus genomen te worden. Wat een fijn gevoel.

10. Versier jezelf

Nee, geen slingers. Maar wel elke dag je best doen om jezelf van je beste kant te laten zien. Wie wordt er niet gelukkig van nette, schone en mooie kleren, een verzorgt uiterlijk en een mooi sieraad?

Mis niets!

Ben je benieuwd naar nog meer recepten en wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op FacebookInsta en Pinterest.

Over LumaGym

Over mij

Heb je vandaag al je dosis energie gehad? Ik ben Maria en ooit begonnen met deze website, omdat ik het fantastisch vind om mensen te inspireren. Vooral op het gebied van sport, voeding en gezondheid!​

Op zoek naar een specifiek artikel?

Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je lekkerder in je vel zitten met energie voor 10? Geef je lichaam, ziel en geest dan die 5 minuten per week me-time en schrijf je in!

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je een product koopt, zal het je niet meer kosten dan gewoonlijk, maar krijg ik hiervan wel een kleine commissie.

Bevalt je dit artikel? Deel het dan! :)

Deel op facebook
Deel op pinterest
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op twitter
Deel op linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Scroll naar top
Luna Maria draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches